spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slabi snijeg
0.5 ° C
0.5 °
0.5 °
89 %
2.3kmh
100 %
Pet
-0 °
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
4 °
Uto
2 °

Zastupnici i ministri u Središnjoj Bosni koji nakon izbora nisu ponovno izabrani imaju pravo na plaću – tzv. “bijeli kruh”

- Oglasi -

U jednom broju županija u Federaciji i dalje se konzumira “bijeli kruh”. To znači da zastupnici, pa i ministri koji nakon izbora ne budu ponovno izabrani na tu poziciju i nakon završenog mandata, ukoliko nemaju mogućnost da se vrate na bivši posao, imaju pravo na plaću narednu godinu, iako ne idu na posao, nemaju radno vrijeme i radnu obvezu. Među tim županijama je i Središnja Bosna, a to je nedavno potvrdila i Zdenka Džambas (HDZ BiH) odgovarajući na upit sarajevskog dnevnika Faktor.

– Profesionalni zastupnici imaju pravo na “bijeli kruh”, ovisno o radnom stažu – kazala je Džambas. Osnovica plaće u tijelima Županije Središnja Bosna je 330 KM, a koeficijent za obračun plaće zastupnika je 6,8, što govori da je minimalna plaća zastupnika 2 244 KM, na što se obračunava minuli staž, paušal, topli obrok, prijevoz te županijski zastupnici s primanjima na mjesečnoj razini prelaze 3 000 KM. Nakon okončanja mandata važeći propisi im daju moralno vrlo upitno pravo da primaju plaću i do 12 mjeseci nakon isteka mandata iako više nisu izabrani i zaposleni u Saboru.

Ovo pravo je ukinuto u Sarajevskoj županiji, Unsko-sanskoj, Herceg-bosanskoj, Zeničko-dobojskoj i Tuzlanskoj županiji. Uz ŽSB pravo na bijeli kruh dostupno je i u HNŽ.

To pravo je regulirano županijskim zakonom o plaćama i naknada koji u članku 11. kaže: “Izabrani dužnosnik i nositelj izvršne funkcije, nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornoga odnosa ili do ispunjavanja uvjeta za mirovinu, prema općim propisima, ima pravo na naknadu plaće koju je ostvarivao dok je obavljao javnu funkciju, u trajanju od 12 mjeseci. Pravo iz stavka (1) ovoga člana imaju i savjetnici u trajanju od 6 mjeseci, ako su dužnost savjetnika obavljali duže od dvije godine”.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.