viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.03.22 @ 10:58

Portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora je potvrđeno kako Matthew Palmer više neće biti američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u BiH, ali je poznato tko bi u budućnosti mogao preuzeti tu ulogu.

,,Novi američki veleposlanik u Sarajevu će preuzeti tu ulogu”, kazao je sugovornik portala Radiosarajevo.ba iz političkog života u Sarajevu.

OGLAS

Dakle, Palmerovu ulogu preuzet će po svemu sudeći novi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy.

OGLAS

Veleposlanik Murphy profesionalni je diplomata, jedan od viših službenika Ministarstva vanjskih poslova u rangu ministra savjetnika. U periodu između 2006. i 2009. godine bio je šef Političkog odjela u Američkom veleposlanstvu u Sarajevu.

OGLAS

Prije stupanja na dužnost u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Murphy bio je zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju od lipnja 2018. do rujna 2021. godine, kada je bio zadužen za europska sigurnosna pitanja što je uključivalo i odnose SAD sa NATO savezom i OSCE te za arktička sigurnosna pitanja i bilateralne odnose SAD sa Danskom, Estonijom, Finskom, Islandom, Irskom, Latvijom, Litvanijom, Norveškom, Švedskom i Ujedinjenim Kraljevstvom.

Veleposlanik Murphy bio je, također, direktor Ureda za europsku sigurnost i politička i vojna pitanja u Birou za Europu i Euroaziju od 2017. do 2018. godine. U periodu od 2015. do 2017. bio je prodekan Fakulteta za liderstvo i menadžment pri Nacionalnom centru za obuku u vanjskim poslovima (Leadership and Management School at the National Foreign Affairs Training Center).

Podsjetimo, Palmer je s europskom službenicom Angelinom Einchorst proteklih mjeseci radio s domaćim političarima na izmjenama izbornog zakonodavstva, ali nažalost bez ikakvog uspjeha. Usprkos velikom optimizmu, stranci nisu uspjeli pomoći bh. političarima da postignu bilo kakav kompromis i dogovor.

Palmer, bivši predstavnik za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog tajnika, često je naglašavao kako je izborna reforma ključna, a jake institucije BiH važne za izlazak iz političke krize koja traje mjesecima.

Također je istaknuo kako listopadski izbori ne smiju doći u pitanje te kako strani medijatori nisu tu da troše ičije vrijeme.

Već se ranije spominjalo da će Palmer svoju karijeru nastaviti na Islandu, piše Dnevnik.ba.

Oglasi
LM