viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.04.23 @ 11:46

Implementacije izbora u Srednjobosanskoj županiji nema, a kada će biti ne zna se. U to stane šest postizbornih mjeseci u ŽSB. Riječ je o lokalnom nivou koji je multietničkog karaktera, u kojoj su do sada okosnicu vlasti činili SDA i HDZ. Činit će je i ubuduće, ali kombinatorika u ovoj županiji ovisi od formiranja vlasti na nivou Federacije i u Hercegovačko – neretvanskoj županiji , gdje su također okosnica SDA i HDZ.

Sa predsjednikom ŽO SDA u ŽSB Asimom Mekićem razgovarali smo o formiranju vlade i razlozima zašto ona nije i još neko vrijeme neće biti formirana.

OGLAS

Ako spakujemo Vladu FBiH po nekom drugom principu i mi ovdje napravimo našu vladu, oni kažu de vi to sada raspakujte i pravite novu, jer imamo neku drugu vlast. Jel’ red da imenujete nekog i onda mu kažete ti više nisi ministar, a on napustio drugi posao”, odgovara Mekić na pitanje zašto se toliko dugo čeka formiranje vlasti.

OGLAS

Upitan tko je kriv, Mekić odgovara: “Idioti su krivi što predugo traje. Znate tko su idioti, baš želim tu riječ reći, ne znam ljepšu. Idioti su oni koji ne poštuju osnovna pravila i principe. To su oni koji ne poštuju najveći pravni akt – Ustav FBiH. Ako u Ustavu piše da imamo predsjednika i potpredsjednike i da predsjednik uz suglasnost potpredsjednika imenuje Vladu, ja kao potpredsjednik neću dati suglasnost jer me nikako ne zarezuješ, a sve pitaš ovog drugog. Pa ne dam suglasnost do Sudnjeg dana”.

OGLAS

Dodaje da je formiranje Vlade moguće i prije vlasti u Federaciji, ali samo u slučaju da se partneri na lokalnom nivou tako dogovore, što, kako kaže, nije moguće preko noći.

Mi u Srednjobosanskoj županiji nećemo izbaciti HDZ iz vlasti. Teoretski moguće, praktično teško, a mi i kada bi mogli, mi to nećemo uraditi jer to nije pošteno ni korektno. Oni su autentični predstavnici naroda, od ukupno 12 predstavnika Hrvata oni imaju devet. S kim to onda treba napraviti vladu, pa naravno s njima, to je i pošteno i korektno”, rekao je Mekić za Patriju.

Ipak, korektnost prema HDZ-u će ipak ovisti od odnosa te stranke prema SDA u HNŽ.

Čekamo formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Ako nas u NŽ puknu, da ne kažem drugačije, naravno da ćemo mi ovdje odgovoriti. Kako ćemo odgovoriti, opet ćemo mi napraviti vladu da bude HDZ, ali će omjer u toj vladi biti drugačiji. Nije pošteno da Bošnjaci u ŽSB imaju većinu u Skupštini, premijera i većinu u vladi.  Nije pošteno. Ja sam Bošnjak, ali to nije pošteno i neće tako biti”, kaže Mekić.

O tom odnosu i balansu u Vladi ŽSB za Patriju je govorio i Amir Orlović, predsjednik Županijskog odbora Demokratske fronte ŽSB .

Hrvatska demokratska zajednica u Vladi ima pet ministara i oni to koriste da osporavaju i blokiraju neke odluke. Zbog toga se skidaju tačke dnevnog reda da bi ostale ‘žive”. Demokratska fronta spremna je ući u vlast ŽSB, kako bi se razbio taj blok hegemonije SDA i HDZ i napravio balans za bolje funkcioniranje. Tu bi trebao biti i HDZ 1990”, ističe Orlović.

Dodaje da je HDZ 1990 zainteresovan za ulazak u vlast.

Orlović međutim pojašnjava da HDZ-u BiH ne odgovara Devedesetka i da je to jedan dio problema.

HDZ je spreman dati ministarstvo SDA-u samo da Devedesetka ne uđe”, pojašnjava Orlović.

Mekić, s druge strane, nema ništa protiv ulaska Demokratske fronte u vlast.

U aktuelnoj Vladi ŽSB sjede četiri Bošnjaka (prijedlozi SDA), četiri Hrvata (prijedlozi HDZ-a) i jedan Srbin (prijedlog HDZ uz suglasnost SDA).

Prema Mekićevim riječima vlast u ŽSB predvođena SDA-om i HDZ-om funkcionira dobro i da uspijevaju rješavati stvari oko kojih se na početku ne slažu, ali potom iznalaze rješenja.

Ipak, ako bi HDZ izbacio SDA iz vlasti u HNŽ, Mekić najavljuje odgovor u ŽSB.

Bi li SDA odgovorila ako bi se desilo nešto što ne treba, naravno da bi. Ako HDZ nas pomnoži s nulom u općinama gdje smo mi u vlasti, pomnožit ćemo i mi njih gdje su oni vlast. Misli neko mene udariti, a da ja ostanem nijem, zaboravite na to. To je reakcija na akciju onog koji me napadne ili hoće da me prevari”, ističe Mekić u razgovoru za Patriju.

No, Mekić na kraju zaključuje da s predsjednikom HDZ-a ŽSB Radojem Vidovićem redovno razgovara i da se problemi rješavaju uz međusobno uvažavanje i dogovor.

Bez obzira na takvo funkcioniranje, očito je da će građani Srednjobosanske županije još neko vrijeme biti taoci političkih procesa na višim i drugim nivoima. Vlada ŽSB čekat će ili da se neki dozovu pameti ili da očito ključni partneri za vlast po vertikali SDA i HDZ postignu dogovor na najvišem nivou. Ima li za to spremnosti ili ne, pokazat će naredni dani, a odluka će uvelike zavisiti od toga šta će i hoće li visoki predstavnik Christian Schmid nametati u pogledu vlasti na nivou entiteta.

Rasim Belko/Patria

Oglasi
LM