spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
19.5 ° C
19.5 °
19.5 °
76 %
2.4kmh
93 %
Sub
20 °
Ned
21 °
Pon
19 °
Uto
19 °
Sri
22 °

Milanović: BiH je važnija od ulaska Finske i Švedske u NATO

- Oglasi -
- Oglasi -

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u petak da stanje u Bosni i Hercegovini može “izmaknuti kontroli” i da je to pitanje prioritetnije od ulaske Finske i Švedske u NATO. 

Milanović je ranije rekao da treba blokirati ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO ako se prije toga ne reformira izborni sustav u BiH i onemogući brojnijim Bošnjacima da preglasaju Hrvate na izborima zakazanima za listopad.

- Oglasi -

“Hrvatsku kao članicu NATO-a i EU-a smeta i zabrinuta je zbog stanja u BiH. Ono sigurno može izmaknuti kontroli, ne totalnom ratu, ali kontroli. Nije li to opravdani sigurnosni interes? Ja mislim da to prijeti u ovom trenutku više nego što Rusija prijeti Finskoj. Ne da mislim, sto posto prijeti više”, rekao je Milanović novinarima.

- Oglasi -

Ponovio je da se problem izbora u BiH, bude li potrebno, treba riješiti blokadom Švedske i Finske i u tome očekuje podršku Plenkovića koji se još nije očitovao (na Milanovićev poziv da održe sjendicu VIjeća za nacionalnu sigurnost). 

“Ja samo čekam da on krene provoditi ono što ja govorim da treba, ja ću se maknuti istog trena. Njemu će pljeskati u Livnu. Ali onda mu neće pljeskati u Bruxellesu jer on mora doći tamo i pokloniti se”, izjavio je Milanović. 

Dodao je da je “ekstremna, krajnja varijanta” da se ostvare prijetnje Hrvata o proglašenja trećeg entiteta u BiH, ali će to “uz ovakvog jadnika od premijera morati podržati”. “Ja ovo radim da se to izbjegne”, istaknuo je. 

Plenkovića je optužio i da ga je u četvrtak na donatorskoj konferenciji za Ukrajinu u Varšavi “ogovarao, pljuvao i proglašavao luđakom”, umjesto da postupi kao njemački kancelar Olaf Scholz koji je “uzeo u zaštitu svog predsjednika”. Kijev je odbio posjet njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera zbog navodne bliskosti s Rusima. 

“Tako se ponaša Njemačka u ozbiljnim stvarima, a Plenković i HDZ se ponašaju kao obična balkanska banda sitnih izdajnika”, rekao je Milanović. 

Obrušio se i na predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kojeg je optužio za oholost zbog izjave da Plenković ima veze i prijatelje u Bruxellesu pa sređuje dolazak visokih dužnosnika EU-a.

Milanović kaže da Izetbegoviću “netko drži leđa” ako može izjaviti da mu se “baš fućka što dolazi predsjednica Europske komisije (Ursula von der Leyen)”. 

“Prvo, Plenković nema veze u Bruxellesu niti ja imam veze u Bruxellesu, Plenković je premijer punopravne članice Europske unije. Imamo status i taj status moramo koristiti i ja ću se žestoko, svim institucionalnim sredstvima, boriti da taj problem bude pred nosom, ali dovoljno izoštren svima u Europi i svijetu”, rekao je Milanović, dodavši da je prekasno za dolazak von der Leyen u BiH. 

Šengenski prostor, OECD

Predsjednik je komentirao jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade, ulazak u šengenski prostor. “To je Plenkovićev pet projekt, ljubimac, to je njegov mali plišano medo. Ako nas žele zezati opet, nakon svih tih godina, tko ih šiša”, rekao je Milanović. 

Da je on slovenski premijer, kaže, “ubio bi se da Hrvatska uđe u šengenski prostor da ovih 150.000 Slovenaca puta koliko ljudi ima u familiji, koji imaju kuće i stanove u Hrvatskoj plus onih 500.000 koji dolaze ljetovati da ne moraju stalno čekati na granici”. 

No, pita se je li pristupanje šengenskom prostoru idealno. “Ako se potpuno otvorim, što recimo Velika Britanija nikada nije, onda svatko može doći u svakom trenutku. Onda kasnije nemam kontrolu nad tim. Onda se pitam je li Schengen tako idealna stvar ili ipak želim cijelo vrijeme imati ruku na ručnoj i prema potrebi je povući. Jednom kad uđeš, potpuno si se otvorio”, rekao je Milanović. 

Hrvatska nastoji ući i u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), ali predsjednik ne misli da će biti puno koristi od članstva. 

“OECD će lansirati nekoliko birokratskih karijera na plaćama od 30.000 dolara. To je sve što Hrvatska dobiva”, rekao je. 

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE