spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
blaga naoblaka
20.1 ° C
20.1 °
20.1 °
78 %
1.9kmh
17 %
Čet
32 °
Pet
34 °
Sub
29 °
Ned
33 °
Pon
24 °
spot_imgspot_img

MILANOVIĆ JE USPIO? JAVILA SE FINSKA: Nakon pljuvanja, veleposlanik poručuje: ‘Podržavamo promjenu Izbornog zakona i Dayton’

- Oglasi -
- Oglasi -

Izjava predsjednika Zorana Milanovića da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati ugovor o pridruživanju Finske i Švedske NATO savezu sve dok se ne promijeni izborni zakon u BiH digla je na noge međunarodnu i domaću javnost.

Vlada i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman pohitali su nizati kritike na račun predsjednika Zorana Milanovića poručivši kako se zbog njega moramo “crvenjeti”.

- Oglasi -

Međutim, ako je za suditi po onom što je rekao Finski veleposlanik u Hrvatskoj, ali i BiH, koju pokriva nerezidencijalno iz Zagreba, Kalle Kankaanpää, Milanovićeva retorika urodila je plodom, pod uvjetom, da je ovdje riječ o promjeni stava, a ne o nečemu iza čega je Finska već stajala.

“Finska će vjerojatno tražiti članstvo”

- Oglasi -

Naime, u razgovoru za Večernji.ba, veleposlanik je rekao kako Finska podržava promjenu Izbornog zakona u BiH te da je Daytonski sporazum i sve što iz njega proizlazi, za Finsku i dalje osnova funkcioniranja BiH.

Na pitanje kako tumači izjavu predsjedniku, veleposlanik kaže kako je ne može komentirati, ali da su u Finskoj u tijeku intenzivne javne rasprave o promjeni situaciju oko sigurnosne politike.

“Pretpostavljamo da će rezultat rasprave biti gotov do svibnja. A onda je na predsjedniku i na vladi da donesu zaključke, a po svemu sudeći, vrlo je vjerojatno da će Finska tražiti članstvo u NATO-u”, rekao je.

Podržavaju promjenu Izbornog zakona i Dayton

Nakon toga je rekao kako Finska podržava promjenu Izbornog zakona.

Na pitanje, je li za Finsku Dayton i sve što iz njega proizlazi i dalje osnova funkcioniranja BiH, veleposlanik odgovara potvrdno.

“Naravno. Dayton je baza, i to dobra baza, koja daje bosanskohercegovačkim političarima da grade državu i mogli bi napraviti mnogo više nego do sada. Finska ima dobre odnose s BiH i voljeli bismo je vidjeti kao uspješnu zemlju koja napreduje na europskom putu i u tome je u potpunosti podržavamo”, zaključio je.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE