spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Milanović u Usori: Bez Hrvata nema BiH, kojoj je mjesto u Europskoj uniji

- Oglasi -

Predsjednik Zoran Milanović najavio je danas u Usori kako će Republika Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima i BiH, te izrazio očekivanje kako će taj narod postati ravnopravan, a ova zemlje članica EU. “Učinit ćemo sve što možemo da se vaši interesi i dostojanstvo čuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna i u čijim okvirima živite. Pozivam i druge koji su brojniji od vas da shvate kako bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović obraćajući se na svečanoj sjednici povodom dana općine Usora i obilježavanja obljetnice utemeljenja 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane. Hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore, a prije obraćanja susreo se s predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora.

- Oglasi -

Zajedno se borili

Ocijenio je kako je zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i Hrvatskome vijeću obrane okončan rat u Bosni i Hercegovini, te da na sreću u Usori nije došlo do krvorpolića između Hrvata i Bošnjaka. U ratu sa srpskom stranom u Usori je poginulo 110 hrvatskih branitelja, a pripadnici 110. brigade su izveli nekoliko značajnih oslobodilačkih operacija, među kojima je i zauzimanje vojatrne Putnikovo brdo kojom su u ljeto 1992. zaustavili napredovanje srpskih snaga. “Taj kraj rata je omogućila Hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, brigade HVO-a temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića po kojemu je Hrvatska vojska sudjelovala u operacijama na području BiH potpuno legalno i u skladu sa svim pravilima rata”, istaknuo je. Izrazio je očekivanje kako će BiH imati snažnog zagovaratelja na europskome putu u Zagrebu. “Dolazim u BiH, susjednu državu, za koju želim da sa sva svoja naroda Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, da što je moguće prije budu u EU što je moguće prije”, rekao je i dodao kako BiH predugo čeka na članstvo. Predsjednik Milanović je izrazio očekivanje da će sunarodnjaci ostvariti punu jednakopravnost tako što će moći birati svoga člana Predsjedništva.Predsjedništvo BiH.

- Oglasi -

“Ja želim da Hrvatska pomogne koliko može, a može daleko više nego što to radi. Može moralno. Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se katkada drsko odriče. To inzistiranje na simboličkom položaja člana Predsjedništva kojega bira hrvatski narod i koji tamo predstavlja hrvatski narod i BiHje važno. Hrvatima je stalo do ove države i tamo žele biti predstavljeni na dostojanstven način”, rekao je predsjednik Milanović.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.