viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.05.23 @ 16:44

Predsjednik Zoran Milanović najavio je danas u Usori kako će Republika Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima i BiH, te izrazio očekivanje kako će taj narod postati ravnopravan, a ova zemlje članica EU. “Učinit ćemo sve što možemo da se vaši interesi i dostojanstvo čuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna i u čijim okvirima živite. Pozivam i druge koji su brojniji od vas da shvate kako bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine”, rekao je Milanović obraćajući se na svečanoj sjednici povodom dana općine Usora i obilježavanja obljetnice utemeljenja 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane. Hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore, a prije obraćanja susreo se s predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora.

OGLAS

Zajedno se borili

Oglas

Ocijenio je kako je zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i Hrvatskome vijeću obrane okončan rat u Bosni i Hercegovini, te da na sreću u Usori nije došlo do krvorpolića između Hrvata i Bošnjaka. U ratu sa srpskom stranom u Usori je poginulo 110 hrvatskih branitelja, a pripadnici 110. brigade su izveli nekoliko značajnih oslobodilačkih operacija, među kojima je i zauzimanje vojatrne Putnikovo brdo kojom su u ljeto 1992. zaustavili napredovanje srpskih snaga. “Taj kraj rata je omogućila Hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, brigade HVO-a temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića po kojemu je Hrvatska vojska sudjelovala u operacijama na području BiH potpuno legalno i u skladu sa svim pravilima rata”, istaknuo je. Izrazio je očekivanje kako će BiH imati snažnog zagovaratelja na europskome putu u Zagrebu. “Dolazim u BiH, susjednu državu, za koju želim da sa sva svoja naroda Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, da što je moguće prije budu u EU što je moguće prije”, rekao je i dodao kako BiH predugo čeka na članstvo. Predsjednik Milanović je izrazio očekivanje da će sunarodnjaci ostvariti punu jednakopravnost tako što će moći birati svoga člana Predsjedništva.Predsjedništvo BiH.

“Ja želim da Hrvatska pomogne koliko može, a može daleko više nego što to radi. Može moralno. Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se katkada drsko odriče. To inzistiranje na simboličkom položaja člana Predsjedništva kojega bira hrvatski narod i koji tamo predstavlja hrvatski narod i BiHje važno. Hrvatima je stalo do ove države i tamo žele biti predstavljeni na dostojanstven način”, rekao je predsjednik Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM