viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.05.23 @ 11:34

Nakon što se pojavila informacija da je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić u petak u svom ministarstvu navodno popisivao Bošnjake koji su otišli na džumu, oglasio se i sam Nešić i pojasnio je što je radio i koga je popisivao.

OGLAS

Od petka pojedini mediji su izvještavali o tome da Nešić s naoružanom pratnjom hodao od ureda do ureda u vrijeme klanjanja džuma namaza i popisivao Bošnjake koji su otišli sa radnog mjesta. Kao izvor je naveden mail “anonimnog Bošnjaka” iz te institucije. Na to je odgovorio sam ministar i poručio da on jeste u petak pokucao na vrata svakog ureda, ljubazno pozdravio one koji su na radnom mjestu i evidentirao one koji nisu.

Oglas

“Veliki je bio broj Srba, Hrvata i Bošnjaka koji nisu bili na svojemu radnom mjestu, a uredno su zavedeni u ‘šihtaricu’ da su bili prisutni. Izgleda da su i Srbi i Hrvati išli na džumu, ako je suditi po anonimnom mailu”, rekao je Nešić.

On je pojasnio i zašto je to uradio. Naime, u petak prije podne je, kako kaže, zatražio jednu informaciju koja mu je bila neophodna za pripremu za sastanke u Ohridu, ali nakon više od dva sata tajnica ga je obavijestila da ne može pronaći gospođu koja je trebala da dostavi dokument i da nitko ne zna gdje se nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Inače, riječ je o osobi srpske nacionalnosti. Naglašavam da ovo nije prvi put da se ovakve stvari događaju. Nekada im je trebalo pola dana da pronađu nekoga, nekad dan, a nekada nisam mogao da radim svoj posao jer službenici jednostavno “stave prst u uho” na svaki zahtjev da se nešto uradi. E, sad zamislite ako se tako odnose prema zahtjevima pretpostavljenog, kako se ponašaju prema građanima”, rekao je.

Nešić je poručio da zbog opće neodgovornosti prema poslu koja vlada u Ministarstvu, odlučio je da obiđe sve urede i provjeri tko je upisan u ‘šiht listi’ da je tu, a u stvari je otišao kući da sprema ručak ili ispija kave po gradu ili uopće nije došao na posao, a sve s ciljem da ovog tjedna od šefova odsjeka zatraži da sve zaposlene opomenu da se moraju ponašati u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH i poštovati radno vrijeme kao i građane koji ih plaćaju.

“Moj jedini kriterijum za zaposlene u Ministarstvu je rad i odnos prema poslu. Kao čovjek, razočaran sam što u Ministarstvu postoje ljudi koji svoj nerad i nemar pokušavaju zamaskirati skrivanjem iza nacionalnog i vjerskog i da se tako nešto plasira u medije bez ikakve provjere. Odgajan sam da duboko poštujem tuđa vjerska osjećanja i nikad mi ni na kraj pameti nije bilo da zadirem u tako senzitivna pitanja, ali neradnicima svih vjera i nacija mogu samo jedno poručiti da će poštovati Zakon o radu, dolaziti na posao na vrijeme i na vrijeme odlaziti sa posla. Građani Bosne i Hercegovine s pravom očekuju efikasnu i odgovornu administraciju, a ne da plaćaju porez da zaposleni u institucijama tokom radnog vremena obilaze pijace, idu u šoping, na frizure i manikir”, zaključio je.

Oglasi
LM