viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.05.23 @ 18:28

Katastrofalne poplave u Unsko-sanskoj županiji i štete u turističkim kompleksima bile su povod zbog kojeg je Bihać, umjesto Mostara, bio prvi grad koji je posjetila federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder. Ona se jučer sastala s rukovodstvom i posjetila Nacionalni park „Una“, gdje se uvjerila u razmjere štete, posebno kada je riječ o infrastrukturi, cestama, šetnicama, mobilijaru.

Turistička sezona

OGLAS

-Već sam se informirala o interventnim sredstvima koja imamo na raspolaganju i u Fondu za zaštitu okoliša te sam došla da kažem da Nacionalni park neće i ne smije biti zaboravljen. Vladi FBiH sam već najavila da ću tražiti odluku da se sredstva odobre i Nacionalnom parku. Turistička sezona samo što nije počela. Zaštita okoliša je nešto što će uzimati novac, a turizam je ono što će ga generirati i vraćati – kazala je Pozder za “Avaz”. Nepunih mjesec nakon imenovanja Pozder se upoznala sa stanjem u Ministarstvu, a svojom prednošću smatra činjenicu da se protekle četiri godine, s pozicije federalne zastupnice, vrlo često bavila problemima u oblasti okoliša i turizma, pa nije došla na nepoznat teren. Kaže da trenutno uči o kapacitetima koji joj stoje na raspolaganju. – Već sam obavila konsultacije s USAID-om, koji je pomogao izradu Strategije za razvoj turizma. Odmah smo je uputili u proceduru, jer sam spletom okolnosti shvatila da to nije učinjeno ranije. Bila sam uključena i u Biznis forum, gdje je, također, jedna od tema bio turizam, a obradovana sam viješću da je “Hilton” potpisao franšizu s našom kompanijom i da dolaze u Mostar i Sarajevo. Mislim da su prvi utisci dosta optimistični. Puno je posla pred nama, ali mislim da će nam Strategija pomoći da imamo, ako ništa drugo, usvojen strateški pravac kojim ćemo se dalje kretati – dodaje Pozder.

OGLAS

Sporni detalji

OGLAS

Pred početak nove sezone, o vaučerima za odmor na destinacijama u FBiH, za koje je prošle godine Federalno ministarstvo izdvojilo dva milijuna KM, Pozder još ne može govoriti. – To je nešto o čemu još nismo raspravljali. Dok ne uđem malo dublje u tu tematiku, znam da je bilo i nekih spornih detalja, ne mogu dati konkretan odgovor – pojašnjava ministrica Nasiha Pozder.

Otvorena pitanja

Najviše posla i izazova očekuje je u oblasti zaštite okoliša, što potvrđuje da su je odmah na stolu sačekala neka od otvorenih pitanja. – Već me čekaju mini hidroelektrana Volujak, kamenolom Kuti također je tu, a već su mi tražili izjave koje se tiču okolišnih dozvola koje su ranije izdate ili se poništavaju. Imala sam namjeru najprije posjetiti Mostar i deponiju Uborak, s njima sam blisko sarađivala, tako da s ove pozicije sigurno neću zaboraviti šta sam govorila prije – ističe Pozder, te dodaje da će odluke donositi u korist što većeg broja građana a ne isključivo investitora, da će biti partner i jednima i drugima s ciljem postizanja izbalansiranog razvoja.

Oglasi
LM