spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Mlakić: Glavni kočničar pregovora je Bakir Izetbegović, itekako mu je stalo da se ne održe izbori

Izetbegović se našao u prilično nezahvalnoj situaciji: u slučaju da prihvati dogovor, bit će proglašen izdajnikom i pometen na izborima, istakao je Mlakić

- Oglasi -

Josip Mlakić, hrvatski i bh. književnik i scenarista prokomentarisao je neuspjele pregovore o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. On je za Dnevnik.ba poručio kako nitko sa zrncem zdravog razuma nije očekivao drugačiji ishod. Kaže da je za to više razloga. – Glavni je taj što nitko iz međunarodne zajednice cijelo vrijeme, dok su trajali pregovori, ne želi imenovati glavnog kočničara, Bakira Izetbegovića, što navodi na pomisao da on to ne radi na svoju ruku – ističe on. – Treba se podsjetiti da je dogovore u Neumu minirao visoki predstavnik Christian Schmidt svojom izjavom da će se naredni izbori održati bez obzira hoće li se postići dogovor o izmjenama Izbornog zakona. Vjerujem da Izetbegović ni ovaj put nije djelovao na svoju ruku – dodao je Mlakić.

Mlakić navodi da mu je simptomatična izjava američkog predsjednika u BiH Michaela Murphya nakon što je postalo jasno da su pregovori propali. Veleposlanik Murphy je rekao da “blokade predugo postoje u Federaciji”. – Građani bi dobili nadu za bolju budućnost za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u dogovor – rekao je tada Murphy. – Odbijanjem da imenuje krivca, odnosno izjednačavanjem krivnje između SDA i HDZ-a, američki veleposlanik posredno amnestira Izetbegovića, te tako minira svaki budući dogovor. S druge strane, Izetbegoviću je itekako stalo da se naredni izbori ne održe, jer se našao u prilično nezahvalnoj situaciji: u slučaju da prihvati dogovor, bit će proglašen izdajnikom i pometen na izborima – naglasio je Mlakić. On ističe da bi jedino u slučaju da se izbori ne održe Izetbegovićeva SDA imala neke izglede da ostane na vlasti, bez obzira kako se situacija u tom smislu bude razvijala. – Dakle, sve dok međunarodna zajednica javno i rezolutno ne objavi da se izbori neće održati ako ne dođe do izmjena Izbornog zakona, odnosno do poštivanja ustavnog uređenja zemlje, neće doći do bitnijih pomaka u tom smislu – rekao je Mlakić za Dnevnik.ba.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.