viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.04.23 @ 09:36

Ako se pokažu točnim politička nagađanja, sljedećeg tjedna Federacija BiH mogla bi dobiti prigodu izabrati novu Vladu na koju se čeka pune četiri i pol godine, a tome raspletu trebala bi, prije svega, kumovati odluka međunarodne uprave u zemlji, piše Večernji list BiH. Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy pozvao je političke stranke da prestanu s blokadama, a njegovo obraćanje očito je bilo upućeno političkome dvojcu, SDA i Demokratskoj fronti, koji je posljednjih godina ključno pridonosio destabiliziranju odnosa u Federaciji BiH te poticanju međunacionalnih napetosti.Nepoželjan partner- Probosansko djelovanje nije kontroliranje javnih ustanova i poduzeća u uskom stranačkom interesu – poručio je američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini. Pri tome je upozorio da se one političke stranke koje su postale “nepoželjan partner” trebaju pogledati u ogledalo.poster- Trebaju se pogledati u ogledalo i pitati zašto nitko ne želi biti partner s njima i neka se fokusiraju na izgradnju vlastite vjerodostojnosti – rekao je Murphy. On je posebno važnim ocijenio rehabilitiranje odnosa u Federaciji BiH, a što je moguće napraviti jedino uz političko partnerstvo ključnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka.- Federacija BiH ima važnu ulogu kao motor pokretač za BiH na putu k euroatlantskim integracijama. Federacija ima resurse koji nisu u potpunosti iskorišteni. Nismo imali izabranu Vladu 2018., a građani su ispaštali – istaknuo je američki diplomat koji ima dugogodišnje iskustvo rada u ovoj zemlji. Po njemu, najvažnije je sada napraviti iskorak i uspostaviti novu Vladu.

Trebamo se vratiti odgovornoj vlasti u Federaciji i to će stvoriti nužne uvjete za rješavanje teških pitanja i reformi. Bez toga nema napredovanja. To sada nemamo zato što jedna stranka blokira formiranje vlasti. Kako rješavate problem? Prestanite s blokadama – rekao je Murphy, očito upirući prstom u SDA kojemu je DF jedini partner u tome “pothvatu”. Različita su nagađanja čime bi trebala rezultirati odluka visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Od toga da se donesu nove izmjene Ustava i Izbornog zakona, koje bi bile trajnoga karaktera, ili pak da se donese kompromisno, tehničko rješenje koje bi zadovoljilo volju većine te zaobišlo blokade najveće bošnjačke stranke SDA s kojom nitko javno ne želi dijeliti vlast. Prema informacijama čelnika stranke Narod i pravda Elmedina Konakovića, odluka OHR-a također bi trebala uskoro biti donesena. NiP je, sa SDP-om i Našom strankom (NS), okosnica bošnjačko-građanskog bloka koji je nakon izbora dogovorio koaliciju s HDZ-om BiH u formiranju vlasti. Ta je koalicija profunkcionirala na razini države, no izvršna vlast u Federaciji BiH još nije formirana jer SDA, preko svog potpredsjednika entiteta Refika Lende, blokira potvrdu imenovanja nove Vlade koju je ranije imenovala predsjednica Federacije Lidija Bradara. Po Konakoviću, postoji nekoliko mogućih scenarija, no više vjeruje u OHR-ov potez.- Više vjerujem da će Schmidt popraviti ili raspetljati taj čvor – kazao je Konaković. Vjeruje i kako će dvije manje stranke, članice bošnjačko-građanskog bloka, koje sada prijete napuštanjem koalicije ako Schmidt nametne jednokratno rješenje za deblokadu uspostave Vlade, ipak ostati partneri. Traže da Schmidtovo rješenje bude trajno ili da se ono ustanovi međustranačkim dogovorom kroz izmjene entitetskog Ustava koje bi izglasao Parlament. Stranka za BiH (SBiH) i Narodni europski savez (NES) najavili su kako će u slučaju jednokratnog rješenja napustiti blok koji u Zastupničkom domu ima 54 od 98 zastupnika.

OGLAS

Bez njihovih devet zastupnika u tom slučaju HDZ sa svojim bošnjačkim i građanskim partnerima ne bi mogao izglasati novu vlast. Te dvije male stranke dobile su ponudu za četiri ministarske pozicije u novoj Vladi FBiH, a Konaković smatra kako je to dovoljan razlog da one ostanu u koaliciji. Visoki predstavnik Schmidt, kako se očekuje, idućeg bi tjedna trebao iskoristiti svoje ovlasti i nametnuti odluku čiji je cilj otkloniti blokadu za kojom je sada posegnuo Lendo. Novim intervencijama u Ustav i Izborni zakon, međutim, oštro se protive sve hrvatske stranke smatrajući kako bi se tako ovaj narod doveo u situaciju da ga se posve može izbaciti iz vlasti već nakon sljedećih izbora.

OGLAS
Oglasi
LM