spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
31.4 ° C
31.4 °
31.4 °
31 %
2.3kmh
1 %
Sri
31 °
Čet
35 °
Pet
35 °
Sub
24 °
Ned
20 °

Murphy: Odbijanje da se institucije Federacije BiH učine funkcionalnijim onemogućilo je dogovor

"Nijedna stranka ne bi dobila 100 posto onoga što su tražili već 70 posto, a građani bi dobili nadu za bolju budućnost", kazao je Murphy

- Oglasi -
- Oglasi -

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Michael Murphy je nakon završetka pregovora o izbornoj reformi kazao da je odbijanje unaprjeđenja funkcionalnosti Federacije BiH dogovor učinilo nemogućim. “Od početka mi smo govorili da je bolje da nema dogovora nego da se uspostavi loš dogovor. Funkcionalnost Federacije BiH je ključna za ispunjavanje prava građana – oni moraju imati povjerenje da su njihovi glasovi bitni i da mogu živjeti bez diskriminacije”, rekao je Murphy.

Naveo je da bi “postizanje svih elemenata jednog paketa bio značajan iskorak” i izrazio žaljenje što bh. lideri nisu iskoristili priliku za povijesnu pobjedu za svoje građane. “Danas smo pred nama imali komponente jednog dogovora koji bi ispunio sve ove ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve što su kazali da im je potrebno”, rekao je Murphy. Rekao je da to uključuje integritet izbora, provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava, zaštitu za bh. Hrvate u formi novog modela za izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH, kao i ključne reforme koje se tiču funkcionalnosti Federacije BiH. “Nijedna stranka ne bi dobila 100 posto onoga što su tražili već 70 posto, a građani bi dobili nadu za bolju budućnost”, rekao je američki ambasador. “Na kraju pregovora svi lideri su nam kazali da su smatrali da su postigli napredak i da bolje razumiju međusobne stavove o svim pitanjima. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli prevesti u postizanje jednog razumnog kompromisa”, rekao je Murphy. Istakao je da je previše bilo fokusa na simbolici, a ne na supstanci. “Posebno odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo je nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor da se osigura funkcioniranje vlasti”, dodao je.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img
IzvorKlix.ba

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.