viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.04.23 @ 18:11

Veleposlanici SAD-a u BiH i Srbiji Michael Murphy i Christopher Hill organizirali su u Sarajevu konferenciju o Transnacionalnom organiziranom kriminalu kako bi, kako kažu, identificirali načine na koje možemo podržati jedni druge u borbi protiv organiziranog kriminala. Kako je rekao Murphy, budući da je prijetnja po Zapadni Balkan koju predstavljaju mreže transnacionalnog organiziranog kriminala porasla, još su važnije postale međusobna suradnja i jedinstveno djelovanje u borbi protiv njega.

OGLAS

“Stanovnici vaših zemalja pokušavaju živjeti bolje, a mi se nadamo da će svaka od ovih zemalja na kraju postati članica euroatlantskih institucija. Jedna od najvećih prepreka tom cilju jeste organizirani kriminal, radilo se o podlom udruživanju koje ima utjecaj na državnoj razini podrivajući vladavinu zakona, ili o običnim članovima kriminalnih mreža koji čine zločine koji idu na štetu poštenih građana”, kazao je Murphy. Dodao je da je svjestan izazova s kojima se suočavaju agencije za provedbu zakona i iz dana u dan, kako navodi, sve je teže boriti se protiv organiziranog kriminala, jer kriminalne mreže stalno prilagođavaju sredstva, taktike i tehnike koje koriste.„Kao što znate, SAD i naši međunarodni partneri sakupili smo milijarde digitalnih poruka iz šifriranih aplikacija koje bi konačno mogle mnoge strpati u zatvor”, ističe Murphy. Jedan primjer je operacija koju vodi FBI, pod imenom Trojanski štit (Trojan Shield) u koju je uključena DEA, Australska savezna policija, Europol i partneri u provedbi zakona iz više od desetak drugih zemalja.

Oglas

“Kroz vaše partnerstvo sa FBI, kao Sky ECC operaciju koju vodi Europol, imate pristup povijesnom broju potencijalnih dokaza koji se mogu koristiti za smanjenje uticaja mreža transnacionalnog organizovanog kriminala. Neke zemlje čiji su predstavnici ovdje već su koristile dokaze iz Trojan Shield i Sky ECC da bi mapirali ove kriminalne mreže i proveli važna uhićenja koja, ako se nastave, mogu transformirati borbu protiv organiziranog kriminala, te vam se želim osobno zahvaliti što ste se udružili s nama”, podcrtao je američki veleposlanik u BiH. Apelirao je na one koji nisu koristili Trojan Shield ili Sky ECC da nađu načina da analiziraju ove ogromne digitalne baze podataka, a američke kolege iz sektora provedbe zakona spremne su sarađivati s vama na ovom ključnom zadatku.

“Kriminal i šteta koju kriminalne mreže nanose institucijama pogađaju građane koji poštuju zakon i njihove obitelji. Javnost ne mora uvijek prepoznati uzrok, ali osjeća posljedice. Kada kriminalne mreže djeluju svi skuplje plaćamo litar goriva, hranu, zdravstvenu njegu i lijekove, pa čak i uvozne sirovine. Štoviše, mnogo je teže započeti i baviti se poslovnom aktivnošću kada ste pod pritiskom ovih organiziranih kriminalnih grupa ili korumpiranih dužnosnika koji su im se stavili u službu”, podcrtao je Murphy. “Ovakve organizirane kriminalne grupe uključene su u najgnusnija zlodjela, infiltriraju se u poslovne subjekte. Nekad pružaju logističku podršku neprijateljskim, stranim silama. Mogu pokušati manipulirati pojedincima na najvišim razinama vlasti. I zaista ovi, tzv. ‘željezni trouglovi’ koje čine organizovani kriminal, korumpirani zvaničnici i poslovni lideri predstavljaju značajnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a i vaših zemalja”, naglašava Murphy. Znamo da je korupcija jedna od najvećih briga za građane BiH i krajnje je vrijeme da izabrani lideri poduzmu odlučne korake protiv nje. SAD intenzivno rade s domaćim partnerima na izgradnji kapaciteta za gonjenje i kažnjavanje sudionika u korupciji”, naglasio je Murphy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM