spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
15.2 ° C
15.2 °
15.2 °
61 %
4.8kmh
79 %
Sri
14 °
Čet
22 °
Pet
26 °
Sub
29 °
Ned
23 °
spot_img

Napisana i zapečaćena optužnica protiv četiri osobe u predmetu respiratori

Slobodna Bosna doznaje i to da bi se zbog pokušaja mita od dva milijuna KM Fadil Novalić mogao naći na američkoj crnoj listi i prije okončanja procesa.

- Oglasi -
- Oglasi -

Troje tužitelja Tužiteljstva BiH – Merisa Nurkić, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić, krajem prošlog tjedna, nakon višemjesečne istrage, napisali su i zapečatili optužnicu protiv četiri osobe u predmetu respiratori koja bi Sudu BiH trebalo da bude podnesena najkasnije do polovice listopada!

Inforadar saznaje da optužnica tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika tvrke ”Srebrena malina” Fikreta Hodžića, te direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka u aferi u vezi sa kupovinom neupotrebljivih kineskih respiratora vrijednih oko 10,5 milijuna KM. Prema kvalifikacijama djela, takozvana trojka „3F“ optužena je za udruživanje u kriminalnu grupu, odnosno pranje novca radi sticanja koristi, krivotvorenje dokumenata i knjiga te zloupotrebu položaja ili ovlasti, dok Zolak, prema optužnici, ne pripada organiziranoj grupi već se tereti ”po zapovijednoj odgovornosti” samo za zloupotrebu položaja i ovlasti.

- Oglasi -

Portal Slobodna Bosna proteklih tjedana došao je do pouzdanih saznanja iz više nezavisnih izvora koje otvaraju prostor za nove osumnjičene u aferi respiratori, odnosno rasvjetljavaju ulogu samog Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA. Najvažniji detalji proizilaze iz poruka u viber grupi predočenih prilikom svibanjskog ročišta. Ključna je pročitana kao prepiska između Novalića i NN osobe, a pred gostovanje osumnjičenog vlasnika Srebrene maline Fikreta Hodžića u Centralnom dnevniku Face TV od 16. svibnja, u kojoj Novalić sa suradnicima komentira da bi Hodžića za gostovanje „trebala pripremiti novinarka”. Nakon emisije Novalić suradnike pita „kakav je bio“, a pročitana je i konstatacija „da bi mogao promijeniti priču“. S obzirom da je ovu poruku u viber grupu suradnicima proslijedio Novalić, sve do prošle srijede i saslušanja Asima Sarajlića u Tužiteljstvu BiH smatralo se da je federalni premijer njen autor. Međutim, Asim Sarajlić, inače godinama „desna Izetbegovićeva ruka“, prilikom šestosatnog ispitivanja, braneći sebe i svoju ulogu u nabavci respiratora, tužiteljskoj trojci je otkrio da je u pitanju Izetbegović te svjesno ili nesvjesno uvukao u aferu i stranačkog šefa. Naime, tužitelji su, analizirajući prepiske, pronašli i SMS poruke poslane s brojeva koje ne koristi ni Novalić, ni Solak, ni Hodžić. Sarajlić je tužiteljima oktkrio da je poruka u kojoj izvjesna osoba govori da Fikret Hodžić ide na Face TV i pita: „Trebaju li ga moji iz kabineta pripremiti“ Izetbegovićeva te da se misli na njegov kabinet i njegovu savjetnicu za odnose sa javnošću Dženitu Silajdžić. Tužitelji vjeruju da je Izetbegović poslao ovu poruku ne zbog Novalića, Hodžića ili bilo koga od osumnjičenih, već kako bi zaštitio NN osobu za koju se od početka istrage vjeruje da je naredila nabavku respiratora preko malinarske firme.

- Oglasi -

Podsjećamo na tu poruku i prepisku između NN osobe i Novalića, također pročitanu na ročištu. NN: Morate brzo reagirati na 150.000 testova, jer će ih neko drugi kupiti. Ja sam rekla da ih se rezervira za nas i sa Solakom. Nemamo vremena za gubljenje. Novalić: Solak će morati preuzeti vlast. Respiratori i testovi moraju umiriti stanovništvo. Ovo se zamahuje. NN: Da, ujutro u 9 zovite Pehara, Čerkeza, Solaka i Jelku… Moramo hitno reagirati. Moramo mi preuzeti. Dati Solaku krila i izmijeniti Štab CZ. Novalić: Ma dat ćemo mu, ali otkud toliko mekušaca oko nas. Svi u nekim akcijskim filmovima, a Jelka mu zgrabila vlast, a zakon ovlastio njega. Da ja sad imam 20 milijuna na Razvojnoj ja bi to frontalno podijelio po Federaciji i umirio sve. Ovo su beskičmenjaci… Asim Sarajlić je, dakle, 23. rujna 2020. godine u prostorijama Tužiteljstva BiH priznao da je Izetbegović „želio da pripremi“ Hodžića za TV gostovanje, a sve kako bi preduprijedio mogućnost da istraga dođe do NN osobe. Tko je NN osoba, zbog čega je Izetbegoviću toliko bitna i zašto lider SDA toliko riskira – nije teško pogoditi. Koliko je cijeli ovaj slučaj kompleksan i zbog činjenice što je u aferu umiješan i sami politički vrh, potvrđuju i saznanja Inforadara kako nije izvjesno da će optužnica biti podigunura do 10. odnosno 15. listopada i podnesena Sudu BiH, a što će zavisi od tužiteljske procjene. Naime, tužiteljska trojka nije uvjerena, usprkos neoborivim dokazima, da bi optužnica kao takva bila i povrđena zbog uloge samog predsjednika suda BiH Ranka Debeveca za kojeg vjeruju da je pod političkim uticajem strane koja od početka nastoji obesmesliti istragu i kompromitirati tužitelje, pa i same novinare koji su o ovoj aferi pisali.

No, jednako bitno je i naglasiti da Američko veleposlanstvo i administracija s iznimnom pažnjom prate cijeli slučaj te su ranije u više navrata, a pogotovo u ovom slučaju, isticali koliko je važno da pravosuđe radi u interesu javnosti. Slobodna Bosna doznaje i to da bi se zbog pokušaja mita od dva milijuna KM prema tužitelju Mirzi Hukeljiću da iz optužnice izostavi premijera Novalića (redakciji poznata imena dvije osobe), o čemu je Inforadar ranije pisao, nakon čega je Hukeljić izvijestio Američko veleposlanstvo u Sarajevu te je napravljena i službena zabilješka, Novalić mogao naći na američkoj crnoj listi i prije okončanja procesa.

- Oglasi -
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.