spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ne miri se sa porazom/ Izetbegović: Jedino rješenje je triangl SDA-SDP-DF

- Oglasi -

Lider SDA Bakir Izetbegović danas je na press konferenciji, nakon sesije Kruga 99, rekao da je jedino rješenje triangl SDA-SDP-DF uz sve prateće manje stranke, koje će ostvariti kapacitet 60 posto ruku u državnom parlmentu i 80 posto ruku u Federaciji BiH.“Mi imamo kontrolni paket. Izbori su završeni prije tri-četiri dana. Blok SDA i DF će imati 13 ili 14 ruku, HDZ ima 14. U čemu je razlika? Neki govore da će SDA nešto blokirati, nećemo ništa blokirati. Mi ćemo pozvati da pobjednici naprave koaliciju. Blokirat će oni koji se upuste u to da zaista pokušaju pobjednike i snažne patriotske stranke da izbace iz koalicije, ti će blokirati”, istaknuo je Izetbegović, dodavši da je logično da se pobjednici dogovore, te da ono što imamo na sceni neće proći.

Izetbegović je otkiro i da je razgovarao sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem i da on ostaje na starim pozicijama, te da nema podrške DF-a.“Mislim da je Komšić vrlo ponosan čovjek i svjestan situacije koju neće dopustiti, da ga se zaboravi kad ga vrijeđa druga ili treća strana, i kada ljevičarske stranke iz Osmorke to dopuštaju, i da ga se sad sjete kad im treba jedan glas”, kazao je Izetbegović.Mišljenja je i da je spreg SNSD i HDZ ostvario već psihološku dominaciju, te da je to potpuno zamazivanje očiju javnosti.“Trpljenje da se multietničke građanske stranke zovu bošnjačke stranke, da se zovu muslimanskim i da im se naređuje da DF ne može biti dio koalicije, da oni šute na to, da zaboravljau sve ono što su pričali godinama i prebacivali, recimo blokade koje je naredila NSRS, uopće nisu spomenute u papirima. Što znači, nećemo pričati o onome što se ne slažemo, ako su te blokade još na snazi, ako su još uvijek odluke o zaustavljanju BiH na njenom NATO putu na snazi, što znači šutiti o tome”, upitao je Izetbegović.

Kazao je i da Dodik, ne samo zadnje četiri godine, nego od pada ‘travanjskog paketa’, sustavno radi što radi, u skladu sa najnovijim ažuriranim Memorandumom SANU, te da se ne mogu zatvarati oči pred tim.“U ovoj zemlji je borba snaga koje su za proeuropsku, pronato, civiliziranu BiH, zemlju nediskriminacije, antifašističkih snaga sa nekim drugim snagama, koji postavljau murale Ratka Mladića, koji donose odluke udar na državu, koje organiziraju dvije škole pod jednim krovom, i koje su do nedavno držale imena ustaša u ulicama Mostara. Te snage postoje, to neće nestati, samo je pitanje tko će nadjačati, kojim trendom ćemo ići. Podjela probosanskog bloka na način da u njemu ostane vođa SDP, iz kojeg su otišli neki kadrovi koji znaju se baviti međunarodnim odnosima, i koji je okupio oko sebe lokalne stranke, sedam stranaka, a sa izbacivanjem iskusnog DF-a i SDA, nije rješenje i pristati na jedan takav diktat Čovića. To ne može izaći na dobro, to je čista borba za vlast po svaku cijenu. Sami sebi zamazuju oči ulaskom u takvu koaliciju”, naglasio je Izetbegović, dodavši: “Uostalom, ne bih rekao ni da će je napraviti”.

Netko bi čovjeku trebao objasniti da je izgubio izbore, a sasvim druga stvar je što je kasnijom kupovinom pojedinaca uspio dobiti određeni broj ruku u Domu naroda Federacije BiH. Za njega je pravo pitanje, ako je već pobjednik izbora, zašto onda ne sjedi u Predsjedništvu BiH?

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.