spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Nermin Nikšić: “Stranci su nudili da jedno ministarstvo damo SDA”

- Oglasi -

Predsjednik SDP-a i kandidat ‘osmorke’ za premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić bio je gost Centralnog dnevnika na Face TV, a na početku razgovora je istakao da ga nije strah prijetnji o blokadama i protestima koje dolaze iz Stranke demokratske akcije. “Gradimo demokratske principe, da bi demokratska većina pravila vlast”, kategoričan je Nikšić. Izjave, kako kaže, zabrinjavaju samo zbog atmosfere koja se pravi, ali ‘osmorka’ nije kriva jer SDA ne može praviti vlast. Ističe da je izostala reakcija pravosudnih institucija.

“Sljedećeg tjedna ćemo imati formirano Vijeće ministara, ali će se vjerojatno sporije ići u formiranje Federalne vlade. Nitko ne osporava da je SDA imala najveći broj glasova i mandata, ali ne mogu ni oni osporavati da nitko neće s njima da formira vlast”, rekao je predsjednik SDP-a. Također se osvrnuo na konstatacije da su Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću dali “sve” zarad vlasti. “Volio bih da s tim političkim protivnicima sjednemo i stavimo na stol sporazume pa da vidimo ko je izdajnik. Mislim da je izdaja BiH da smo prvi po korupciji, da su nam Oružane snage na 133. mjestu po vojnoj moći…”, rekao je Nikšić. Konstatirao je da se Dodik preko noći neće promijeniti niti postati bh. patriota, ali je pokazao spremnost da razgovara te podsjetio na razgovore u Bruxellesu gdje je Dodik potpisao dokument koji je omogućio da BiH dobije kandidatski status. “Nijedna politička stranka iz RS ne želi u NATO. Mi nismo pristali da se u sporazum stavi da mi želimo suradnju sa NATO-om jer bi nas netko onda napao. Izađe američki veleposlanik i kaže da sporazum ne smeta nastavak integracija u NATO, a izađe SDA i kaže da smo izdajnici”, kazao je Nikšić. SDA može formirati vlast u Federaciji BiH, ali ukoliko se svi ostali slože, uključujući HDZ. “SDP neće u vlast sa SDA. Ono koliko znam, neće ni HDZ”, smatra Nikšić i ističe da sumnja da će se ostale stranke priključiti SDA. Na konstataciju voditelja Senada Hadžifejzovića da je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, rekao da je “gorjelo kada je Nikšić bio premijer”. “Gorjela je i županijska vlada u Sarajevu gdje je bila SDA, a i Federalna vlada gdje je bio SDP. Prije toga je Federalna vlada gorjela za vrijeme vlade Mustafe Mujezinovića”, rekao je Nikšić uz potvrdu da je SDP bio u koaliciji s SDA 2014. godine.

Zatim je iznio tvrdnje koje optužuju međunarodnu zajednicu da se miješa u formiranje vlasti u FBiH. “Stranci su nudili da jedno ministarstvo u Federalnoj vladi damo SDA, to je ponižavajuće”, rekao je Nikšić. S ‘osmorkom’ i SDA, stranci komuniciraju, kaže Nikšić.bKazao je da od Narodnog europskog saveza i Stranke za BiH očekuje da ne glasuju za SDA i da ostanu dio ‘osmorke’.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE