viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.04.22 @ 08:14

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac je izjavio novinarima kako Vijeće ministara BiH, glasovima pojedinih ministara, nije usvojilo odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata, odnosno oblovine.

OGLAS

,,Nama je bio cilj da ovom odlukom uredimo da do 31. prosinca nema izvoza oblovine, s obzirom na činjenicu da poslovna zajednica, jednako iz RS-a i Federacije BiH, traži od institucija da zabrane izvoz oblovine”, naveo je Košarac.

Oglas

Dodao je da je, koristeći zakon o vanjskotrgovinskoj politici, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa usuglasilo tekst odluke, dostavilo entitetskim vladama i uz širu konsultaciju isti sadržaj odluke je dostavljen svim županijama u Federaciji BiH.

Po njegovim riječima, ni jedna županija nije imala niti jednu primjedbu niti sugestiju, niti amandman na ovu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

,,Na današnjem konsultativnom razgovoru sa ministrom u Vladi FBiH Šemsudinom Dedićem imali smo uvjeravanje da će ministri koji dolaze iz bošnjačkog naroda glasovati za ovu odluku. Međutim, izostala je potpora bošnjačkih ministara da se donese takva odluka”, naveo je Košarac.

Kaže da je obrazloženje bilo da je neophodno iz te odluke izuzeti one koji imaju ugovore.

,,Treba istaknuti da javno poduzeće Šume bilo u Federaciji bilo u RS, ne izvoze oblovinu nego to rade neki nakupci. Naša intencija je bila da zaštitimo primarnu proizvodnju i prerađivačke kapacitete u Federaciji i u RS-u, time što bi nedostajuća oblovina ostala u prerađivačkim kapacitetima drvoprerađivača u RS i FBiH. Mi nećemo da štitimo nakupce, nećemo da štitimo one koji kroz vanjskotrgovinski promet osiguraju prihod samo za svoje kompanije koje možda imaju samo jedan ured”, istaknuo je Košarac.

Naveo je kako im je primarni interes bio zaštiti “naše proizvođače, prerađivače u drvnoj industriji kako u RS i u FBiH”.

,,Naši napori su bili u tom pravcu da ta sirovina ostaje u FBiH i u RS i da naši drvoprerađivači imaju kapacitete, da mogu da razvijaju svoj posao, da zapošljavaju ljude i plaćaju obveze koje su neophodne”, kazao je ministar Košarac.

Oglasi
LM