spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
7.9 ° C
7.9 °
7.9 °
92 %
0.9kmh
100 %
Ned
10 °
Pon
14 °
Uto
10 °
Sri
10 °
Čet
10 °

Novi Travnik: Zastave hrvatskog naroda ostaju

- Oglasi -
- Oglasi -

Novotravnička SDA nije uspjela u pokušajima da zastave Herceg Bosne i hrvatskog naroda duž puteva budu uklonjene, pa su njeni vijećnici, nakon burne rasprave, napustili sjednicu.

Zastave hrvatskog naroda postavljene duž magistralnih puteva u Novom Travniku neće biti uklonjene. Epilog je to burne sjednice Općinskog vijeća, na kome je Prijedlog zaključka Kluba vijećnika SDA, kojim se traži njihovo uklanjanje, skinut dnevnog reda. Rješavanje problema isticanja nacionalnih zastava, inače prisutno u svim dijelovima naše zemlje, Inicijativom o donošenju dopune Zakona o zastavama BiH, prebačeno je tako na više nivoe.

- Oglasi -

Novotravnička SDA nije uspjela u pokušajima da zastave Herceg Bosne i hrvatskog naroda duž puteva budu uklonjene, pa su njeni vijećnici, nakon burne rasprave, napustili sjednicu. Naime, njihov Zaključak, na prijedlog načelnika, te uz podršku vijećnika HDZ-a BiH, SDP-a i Stranke za BiH, skinut je s dnevnog reda. Kažu, to nije u nadležnosti lokalne uprave i nešto od čega građani žive.

- Oglasi -

,,Kad nema ideja, kad nema vizija razvoja neke sredine, onda dolaze one nacionalne teme, koje dovode do ovoga. To nije normalno. Žitelji ove općine i žitelji BiH očekuju od nas rezultate, očekuju konkretne pomake u realizaciji određenih kapitalnih projekata za život građana”, kazao je načelnik Novog Travnika Stjepan Dujo (HDZ BiH).

Iz SDA, pak, tvrde da su zaključak predložili na inicijativu brojnih građana koji Novi Travnik žele mjestom za sve, a skidanjem svih obilježja, pa i onih s ljiljanima, koji se također mogu vidjeti na području ove županije, skinuli bi, kažu, i dio okova prošlosti.

,,Kakva se onda poruka šalje kada se uz najprometnije ceste i puteve postavljaju obilježja samo jednoga naroda? Ukoliko želimo da obilježavamo ovo područje nekim zastavama, da ga ukrašavamo zastavama, onda to može biti samo zastava BiH, koja je zajednički sadržitelj za sve nas”, poručila je Nermina Čakić, zamjenica predsjednika Kluba vijećnika SDA.

A kako zastave i obilježja drugih država i naroda na teritoriji BiH ne bi i dalje postavljao svatko gdje želi, usvojena je Inicijativa Kluba vijećnika SDP-a, kojom se od viših razina traži da Zakon o zastavi BiH bude dopunjen.

,,Ovdje nije samo problem isticanja zastava nekog naroda s ciljem obilježavanja teritorije, ovdje je problem nedostatak i nepostojanje zastava u javnim institucijama. Na mnogim graničnim prijelazima nemamo zastavu BiH, zato je jako bitno da se to zakonskim i podzakonskim aktima regulira”, istaknuo je Besim Belegić, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a.

A dok ova oblast, zbog čije se pravne nedorečenosti najmanje vihori ona državna, ne bude uređena, svi će mahati svojim zastavama. A dotad, zbog realnih problema, grad mladosti, poput uostalom i drugih sredina, sve više postaje grad starih, piše Federalna.ba.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.