spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
isprekidani oblaci
20.7 ° C
20.7 °
20.7 °
53 %
3kmh
80 %
Sri
21 °
Čet
21 °
Pet
21 °
Sub
21 °
Ned
13 °

Od 27 europskih zemalja samo 2 za održavanje izbora u BiH na jesen po trenutnom izbornom zakonu

- Oglasi -
- Oglasi -

Samo su dvije zemlje Europske unije na razini ministara vanjskih poslova bile javno za održavanje izbora u Bosni i Hercegovini neovisno o tome hoće li se promijeniti Izborni zakon što apsolutno sugerira kako se snažno razumije stav kako bi bilo najmudrije dati priliku postizanju dogovora o izbornoj reformi kako bi se izbjegla kriza nakon njihova održavanja, piše Večernji list BiH. Unatoč tvrdnjama dijela javnosti bliskog probošnjačkim strankama, tek su Italija i Austrija od 27 zemalja jasno istaknule kako izbore u Bosni i Hercegovini treba održati najesen.

Prevladala Hrvatska 
Istodobno, Hrvatska je jasno iznijela stav kako izbore treba odgoditi ili ih prolongirati kako bi se pokušao postići napredak oko izmjena Izbornog zakona. “Nije točno da su se Belgija, Nizozemska, Njemačka i Švedska uopće svrstavale, niti da su uopće komentirale pitanje održavanja izbora. To jednostavno nije točno. Točno je pak da su Austrija i Italija iznijele stavove da se izbori trebaju održati”, rekao je Večernjakov izvor. Isti dužnosnik navodi kako se u bošnjačkoj javnosti upravo pokušava spinovima zataškati očekivanja koja su iznošena prije održavanja sjednice kako će se usvojiti zaključci o apsolutnome jedinstvu oko potpore održavanju izbora pod svaku cijenu. “Sjećate se objava oko nacrta dokumenta s kojim se navodno i Hrvatska suglasila oko održavanja izbora. Čak su i pojedini probošnjački dužnosnici to tumačili kao poraz Hrvatske. Danas je svima jasno da to nije točno”, rekao je izvor. On je pojasnio kako hrvatske stavove o Bosni i Hercegovini razumije većina zemalja članica EU-a koje su zabrinute razvojem situacije. “Posebno zato što im do sada nije bilo poznato kako izbrisane odredbe Izbornoga zakona BiH Parlament nije nadomjestio. Sada većina očekuje da se to i dogodi”, kaže Večernjakov izvor. U BiH se stalno vode “ratovi” o interpretaciji istine, a javnosti se počesto zataje najvažniji segmenti. Tako je očito bilo i u slučaju zasjedanja Vijeća EU-a na razini ministara vanjskih poslova gdje je poraz doživjelo očekivanje političkog Sarajeva. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je nedugo nakon okončanja rasprave da među državama članicama EU-a prevladava stajalište da je nužno promijeniti Izborni zakon u BiH da bi se održali izbori u listopadu.

- Oglasi -

“Većina zemalja je podržala naše stajalište, a to je da je prije izbora potrebno promijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo legitimno predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda i ostalih”, rekao je Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova na kojem je jedna od tema bilo stanje u Bosni i Hercegovini. On je potvrdio kako su se dvije zemlje usprotivile stavu Hrvatske oko (ne)održavanja izbora. “Bile su dvije zemlje koje su to rekle, a ja sam na to odgovorio da se izbori ne mogu održati samo zbog kalendara. Rekao sam da će BiH ući u još veću političku destabilizaciju, kaos i situaciju koja neće pridonijeti boljitku zemlje ako se izbori održe po sadašnjem sustavu”, rekao je Grlić Radman.

- Oglasi -

Nova rasprava 
Hrvatska i hrvatske stranke u BiH protive se stajalištu da se izbori trebaju održati kako je i predviđeno u listopadu ove godine bez obzira na ishod pregovora o promjenama Izbornog zakona i ograničenih ustavnih promjena. Takvim stajalištem ohrabruje se bošnjačka strana kojoj odgovora status quo jer bi i dalje mogli birati hrvatske predstavnike u zajedničkim tijelima države. Rasprava na visokoj razini u Europskoj uniji oko BiH mogla bi se uskoro nastaviti. Hrvatska je, naime, zatražila da se i potkraj ožujka ponovno raspravlja o BiH. Naime, ministri za opće poslove EU-a započeli su rad na pripremama dnevnog reda sljedećeg redovitog summita EU-a. “Hrvatska je sa svoje strane istaknula da bi htjela vidjeti raspravu na Europskom vijeću o Bosni i Hercegovini”, izjavila je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić. Dodala je kako opasna situacija u Ukrajini ne bi trebala zasjeniti stanje u Bosni i Hercegovini.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE