spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
98 %
1.6kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
9 °
Pon
13 °

FEDERALNI PARLAMENT: Iz Viteza izabrana samo dr. Mara Đukić iz Komšićevog DF-a

- Oglasi -
- Oglasi -

Kako vrijeme odmiče sve više se zbrajaju rezultati Općih izbora, a Središnje izborno povjerenstvo BiH ažurira preliminarne rezultate. Nakon što smo prije dva dana objavili popis izabranih iz Viteza kada je u pitanju Sabor Županije Središnja Bosna danas objavljujemo podatke o kandidatima iz Viteza za federalni parlament. Podsjećamo, HDZ1990 imat će dva zastupnika u Saboru ŽSB, a jedna od njih je i dosadašnja vijećnica u Općinskom vijeću Vitez Tanja Matošević. Iz SDA u Sabor će Vitežanka Melisa Kajmak, prosvjetna djelatnica, dok će u ime Viteza i HDZ-a BiH u Sabor dosadašnji ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić, koji tako nakon ministarskog mandata prelazi u zakonodavnu vlast.

Prema posljednjim podacima SIP-a iz naše izborne jedinice, koja bira devet zastupnika u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, hrvatske političke bi trebale nakon dugo vremena imati četiri zastupnika, i to tri HDZ BiH, a jednog HDZ1990 koji će tako nakon četiri godine ponovno imati zastupnika iz Središnje Bosne. Stranke sa sjedištem u Sarajevu imati će pet zastupnika, i to SDA tri, DF i SDP po jednog. Ovu analizu valja uzeti s rezervom jer nisu pribrojani glasovi koji stižu iz inozemstva, a deveti granični mandat za sada drži HDZBiH. Ukoliko SDA ili NiP poprave svoj broj glasova onda bi HDZ BiH pao na dva, a broj zastupnika ovih stranaka bi rastao. Kada je u pitanju Vitez gotovo sve stranke su imale svoje kandidate iz naše općine, a za mandat su se natjecali bivši načelnik Advan Akeljić, dosadašnja zastupnica u Saboru i fitness trenerica Dajana Maros, ali i osvježenja na političkoj sceni u liku Ivana Vidovića, Igora Bošnjaka, Igora Livančića, Marine Garić…

- Oglasi -

Ipak, kako stvari stoje mandat je pripao jedino dr. Mari Đukić, predstavnici Demokratske frone Željka Komšića koja će tako nastaviti mandat u Sarajevu, imajući u vidi da i sada vrši ovu poziciju. Najbliže mandatu bio je Akeljić koji je četvrti na kandidacijskoj listi SDA sa 5362 glasa. Stranke HNS-a ostaju bez zastupnika iz Viteza i to prvi puta nakon dvadesetak godina. Nakon Općih izbora 2018. godine u federalni parlament ušao je Boris Marjanović, a ranije su zastupnici bili i Slavica Josipović (4 mandata), Katica Čerkez (2 mandata) i Rudo Vidović.

- Oglasi -

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.