viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 07.10.22 @ 20:55

Kako vrijeme odmiče sve više se zbrajaju rezultati Općih izbora, a Središnje izborno povjerenstvo BiH ažurira preliminarne rezultate. Nakon što smo prije dva dana objavili popis izabranih iz Viteza kada je u pitanju Sabor Županije Središnja Bosna danas objavljujemo podatke o kandidatima iz Viteza za federalni parlament. Podsjećamo, HDZ1990 imat će dva zastupnika u Saboru ŽSB, a jedna od njih je i dosadašnja vijećnica u Općinskom vijeću Vitez Tanja Matošević. Iz SDA u Sabor će Vitežanka Melisa Kajmak, prosvjetna djelatnica, dok će u ime Viteza i HDZ-a BiH u Sabor dosadašnji ministar zdravstva i socijalne politike Anto Matić, koji tako nakon ministarskog mandata prelazi u zakonodavnu vlast.

Prema posljednjim podacima SIP-a iz naše izborne jedinice, koja bira devet zastupnika u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH, hrvatske političke bi trebale nakon dugo vremena imati četiri zastupnika, i to tri HDZ BiH, a jednog HDZ1990 koji će tako nakon četiri godine ponovno imati zastupnika iz Središnje Bosne. Stranke sa sjedištem u Sarajevu imati će pet zastupnika, i to SDA tri, DF i SDP po jednog. Ovu analizu valja uzeti s rezervom jer nisu pribrojani glasovi koji stižu iz inozemstva, a deveti granični mandat za sada drži HDZBiH. Ukoliko SDA ili NiP poprave svoj broj glasova onda bi HDZ BiH pao na dva, a broj zastupnika ovih stranaka bi rastao. Kada je u pitanju Vitez gotovo sve stranke su imale svoje kandidate iz naše općine, a za mandat su se natjecali bivši načelnik Advan Akeljić, dosadašnja zastupnica u Saboru i fitness trenerica Dajana Maros, ali i osvježenja na političkoj sceni u liku Ivana Vidovića, Igora Bošnjaka, Igora Livančića, Marine Garić…

OGLAS

Ipak, kako stvari stoje mandat je pripao jedino dr. Mari Đukić, predstavnici Demokratske frone Željka Komšića koja će tako nastaviti mandat u Sarajevu, imajući u vidi da i sada vrši ovu poziciju. Najbliže mandatu bio je Akeljić koji je četvrti na kandidacijskoj listi SDA sa 5362 glasa. Stranke HNS-a ostaju bez zastupnika iz Viteza i to prvi puta nakon dvadesetak godina. Nakon Općih izbora 2018. godine u federalni parlament ušao je Boris Marjanović, a ranije su zastupnici bili i Slavica Josipović (4 mandata), Katica Čerkez (2 mandata) i Rudo Vidović.

OGLAS

Oglasi
LM