viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.09.22 @ 20:14

Hrvatski politički predstavnici imaju najuljudniju izbornu kampanju u kojoj, osim tek peckanja dijela oporbe, zapravo nije zabilježen ni jedan “incident”, izrečena prijetnja, nazivanje druge strane neprimjerenim nazivima

Manje od dva tjedna ostalo je do izbora, a još se dodatno podiže temperatura u predizbornoj kampanji u BiH u već dobro zacrtanim obrisima, uz određene iznimke nacionalizma, prijetnji, proglašavanja neprijateljima, izdajnicima druge strane i koketiranjem s temama koje su prilagođene ušima te konkretne nacionalne zajednice, piše Večernji list BiH.Opći izbori u BiH na rasporedu su 2. listopada, a na njima se biraju članovi Predsjedništva, kao i vodstvo RS-a, te zastupnička tijela na razini države, dvaju entiteta i županijskih skupština. Posredni izbori odnose se na popunjavanje gornjih, nacionalno koncipiranih domova naroda. Jednoga u FBiH, a drugoga na razini države.

OGLAS

Hrvatski politički predstavnici imaju najuljudniju izbornu kampanju u kojoj, osim tek peckanja dijela oporbe, zapravo nije zabilježen ni jedan “incident”, izrečena prijetnja, nazivanje druge strane neprimjerenim nazivima. I dok je na predizbornim skupovima glavnu ulogu predsjednik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović prepustio kandidatkinji te stranke, svaki nastup koristi kako bi pozvao hrvatske birače na masovni izlazak te zajedništvo. – Naša Borjana Krišto zajednička je kandidatkinja Hrvatskoga narodnog sabora BiH za mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH. U zajedništvu smo se opredijelili da tako pošaljemo poruku svima koji vode drugačije razmišljanje o BiH, uime bošnjačkoga ili srpskoga naroda ili predstavnika međunarodne zajednice. Siguran sam da ćemo iz Posavine poslati snažnu poruku zajedništva hrvatskoga naroda (…), ostvarit ćemo potpunu jednakopravnost s druga dva naroda, legitimno predstavljanje hrvatskoga naroda i stvarati ambijent u kojemu će nam svima biti bolje – rekao je HDZ-ov čelnik Čović u Posavini gdje je ovoj stranci potporu pružila i sestrinska stranka iz Hrvatske, ali i hrvatska Vlada koju je predstavljao hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman. Prethodno je boraveći u zemlji potporu Hrvatima u BiH u očuvanju svojih prava uputio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Druge hrvatske stranke poput HDZ 1990, HRS-a, HNP-a održavaju manje tribine i skupove diljem zemlje nastojeći popularizirati svoje kandidate i politike koje zastupaju. Na srpskoj političkoj sceni SNSD, uglavnom uspješno, oporbu navlači na tanak led s identičnim temama koje se tiču položaja Srba, odnosno RS-a. Takvo je bilo i glasovanje oko uloge Njemačke u BiH i odobrenja agremana novomu veleposlaniku. Čak i unatoč tomu što nisu uspjeli osigurati dvije trećine za potporu Dodikovu vetu u Predsjedništvu BiH, njegova stranka je predstavljena kao netko tko se suprotstavio Nijemcima te ostao blizak Rusiji, što ima jaku simboličku snagu u izbornoj kampanji – dok je pak realnost življenja posve drukčija jer je Berlin nemjerljivo važniji prosječnom Srbinu nego što je to Moskva. Kandidat za srpskoga člana Predsjedništva BiH Mirko Šarović jedini je pak otklizao od stereotipa dajući obećanja kako će prosječne plaće u RS-u skočiti na 1800 KM ako politička grupacija predvođena tom strankom dođe na vlast. Na bošnjačkoj političkoj sceni ne postoji gotovo ni jedan političar koji svoj medijski istup, govor na stranačkom skupu ne koristi za predstavljanje Hrvata petom kolonom, a njihove politike ocjenjuju se neprijateljskim.

OGLAS

Dvije trećine građana žele mir i stabilnost, napredak ekonomije, ali dvije trećine vlasti imaju SNSD i HDZ. Mi smo se vrlo učinkovito suprotstavljali njihovim politikama. Poručujem tim ljudima da se urazume, da prestanu. Nećete postići ratne ciljeve političkim sredstvima. Ova zemlja ima svoje patriote koji će je braniti, ima SDA – ratnim je žargonom poručio čelnik SDA Bakir Izetbegović, čija je stranka poljuljana brojnim aferama. I on je najavio kako će do kraja mandata podići plaće i mirovine za 50 posto. Umjesto da svoju kampanju grade na problematiziranju korumpirane SDA, najvažniji oporbeni takmaci s bošnjačke scene pomakli su se također na teren nacionalizma. Jedan od njih je i Denis Bećirović koji ne propušta priliku obračunati se s Hrvatima. – Ta neodrživa rasistička ideja (legitimno predstavljanje) “pada u vodu” na primjerima gdje ljudi na odgovorne dužnosti biraju kandidate koje smatraju boljima, neovisno o njihovu identitetu i etničkoj pripadnosti – rekao bošnjački dužnosnik Bećirović.

OGLAS
Oglasi
LM