viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 25.10.22 @ 07:58

Odlazeći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio je poziv bosanskim Srbima da se danas u što masovnijem broju okupe u Banjoj Luci na skupu koji je opisao kao “prosvjed protiv zavojevača”. Povod za Dodikov skup ponovno je brojenje glasova na izborima za predsjednika RS-a i neslužbene najave kako bi glasovanje čak moglo biti ponovljeno zbog brojnih nepravilnosti.

Za razliku od oporbene kandidatkinje Jelene Trivić, Dodik tvrdi kako je samo glasovanje, ali i preliminarno brojenje, u kojem je on imao prednost od oko 30 tisuća glasova, bilo regularno. Ako se njegovo nezadovoljstvo i može razumjeti, ne može način na koji nastoji mobilizirati “široke narodne mase”. Ono je s opasnim porukama. Dodik je svojim simpatizerima poručio kako se danas od njih očekuje da slijede “junake” poput Gavrila Principa, atentatora na nadvojvodu Franju Ferdinanda, i oficira bivše JNA Milana Tepića koji je u rujnu 1991. ubio sebe, ali i jedanaest hrvatskih branitelja kada je u zrak kod Bjelovara dignuo skladište s desecima tona streljiva. Pitanje je kakvu poruku Dodik šalje ako od svojih pristaša traži da se ugledaju na atentatora Principa, a posebno na “bombaša samoubojicu” Tešića.

OGLAS

Mnogi strahuju kako bi kontroverze oko proglašenja izbornog pobjednika u utrci za predsjednika RS-a mogle dovesti i do unutarnacionalnih sukoba među Srbima. Ili još gore, među narodima. Ne želim reći – oružanih. Imajući u vidu te strahove, ali i činjenicu kako je na ovim izborima njegova stranka osigurala apsolutnu pobjedu, čudi što se Dodik odlučuje na ovako radikalnu kampanju. On je potvrdio dominaciju u RS-u jer će s tradicionalnim partnerima imati komotnu većinu u entitetskom parlamentu, njegova suradnica Željka Cvijanović nova je srpska predstavnica u Predsjedništvu BiH, a SNSD ostaje i vodeća srpska stranka u Parlamentu BiH.

OGLAS

Teorijski ga je moguće zaobići u formiranju izvršne vlasti na državnoj razini, ali to bi bilo prilično rizično jer će SNSD imati većinu srpskih mjesta u državnom Domu naroda koji potvrđuje sve zakone i većinu odluka Zastupničkog doma. Mnogo je kombinacija za uspostavu vlasti na državnoj razini, ali i u FBiH. Jasno je kako su HDZ, SNSD i SDA dobili najveću potporu hrvatskih, srpskih i bošnjačkih birača pa bi logično bilo da oni budu ti koji će voditi proces uspostave vlasti. No, način formiranja vlasti takav je da su moguće različite kombinacije koje uključuju i neke druge partnere. Posebno to vrijedi za bošnjačku stranu, gdje prvi put imamo situaciju da je više relativno jakih stranaka ujedinjeno protiv SDA. Zajedno čak imaju i više zastupničkih mandata od SDA i žele pregovarati s HDZ-om kao partnerom na hrvatskoj strani.

OGLAS

HDZ je, uz potporu ostalih hrvatskih stranaka okupljenih u Hrvatski narodni sabor, uspio osigurati poziciju nezaobilaznog partnera. Ostajući pri dugogodišnjem stavu da vlast trebaju formirati oni koji su dobili većinsko povjerenje u drugim dvama narodima, HDZ je objavio kako će vlast u FBiH formirati s onima koji budu imali većinu u klubovima Bošnjaka i Srba. Tko će to biti, znat će se tek nakon što županijski parlamenti obave izbor izaslanika u Dom naroda. Lako se može dogoditi da SDA ima većinu u bošnjačkom, a SDP i koalicijski partneri u srpskom klubu. Zbog malog broja Srba u FBiH, reprezentativnost u njihovu klubu ne postoji, pa predviđena mjesta najčešće popunjavaju SDP i druge probošnjačke stranke koje se deklariraju kao građanske. Moguće je, dakle, da u federalnoj vlasti, uz HDZ, budu dvije vodeće bošnjačke stranke – SDA i SDP. Ili da SDA, uz pomoć nekih manjih bošnjačkih stranaka, sjedne za pregovarački stol s HDZ-om. Isto tako, ne treba isključiti ni vlast HDZ-a i SDP-ove dosadašnje koalicije u kojoj su NiP Dine Konakovića i Naša stranka.

Ništa manje kombinacija nije ni na državnoj razini, gdje se, uz HDZ, može naći više različitih bošnjačkih koalicija. Iako Hrvati zagovaraju vlast s istim partnerima po “vertikali” od županije do države, moglo bi se, primjerice, dogoditi da SDA bude s HDZ-om u vlasti na državnoj razini, a sa SDP-om na federalnoj. Sa srpske strane za državnu vlast najozbiljniji je partner grupacija oko Dodika iako i oporbeni blok SDS – PDP traži svoju priliku.        

Stvari bi trebale postati jasnije nakon što SIP proglasi konačne rezultate i krene uspostava zakonodavnih tijela vlasti. Istodobno, vodit će se i razgovori lidera stranaka. U tom procesu treba slijediti neki drugi uzor, a ne Principa i Tepića. Pozivanje na njih prizivanje je rata. Za njihove primjere nema mjesta u novoj europskoj povijesti BiH koju izborni pobjednici imaju prigodu ispisati. Dodik to jest na izborima, a današnjim prizivanjem atentatora i masovnog samoubojice riskira izvršiti političko (samo)ubojstvo – sebe i srpskog naroda. Poput Tepića i Principa. •

Oglasi
LM