viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.10.22 @ 14:33

Pravni tim Koalicije ‘Pod lupom’ registrirao je tijekom jučerašnjeg izbornog dana 91 teže kršenje izbornih pravila. ‘Zabilježeni su pritisci na birače i druge nepravilnosti što govori o potrebi unaprijeđenja izbornog procesa, u vidu uvođenja novih tehnologija,elektronskih listića i reforme biračkih odbora’, kazao je Dario Jovanović, projekt-menadžer Koalicije. Kako su poručili na današnjem obraćanju javnosti, očekuju da se sve nepravilnosti, pogotovo one koje imaju elemente kaznenog djela, što prije istraže nadležni organi. Čitav jučerašnji izbori dan, naglasili su, mogao bi se sumirati sa dvije dobre i dvije loše stvari.

‘Dobro je to što su tehnička unaprijeđenja dovela do boljeg izbornog dana. Također, Središnje izborno povjerenstvo je u svojim nastupima pokušavala transparentno predstaviti javnosti sve probleme u izbornom procesu, za razliku o 2014. kada je pokušala ignorirati probleme’, poručeno je na press- konferenciji. Ono što je istaknuto kao loše je izlaznost na izborima koja je ‘bila najgora od 2006. godine’. ‘Bila je niža za 1 posto u odnosu na pandemijsku godinu. To govori šta ljudi misle o političarima u Bosni i Hercegovini’, poručeno je. Ono što je obilježilo ove izbore, prema riječima članova Koalicije ‘Pod lupom’, su birački odbori, a ‘veliki broj prijavio je slučajeve trgovine u biračkim mjestima’. ‘Rezultati za članove Predsjedništva BiH u skladu su sa rezultatima SIP-a’, kazali su.

Oglas

Kada su u pitanju nepravilnosti kod pakiranja izbornih materijala, one su zabilježene na 26 biračkih mjesta, a na 25 mjesta promatrači su iskusili neku vrstu pritisaka tijekom rada. ‘Ključni problem ove države nisu izbori, već korupcija i činjenica da se se bez političke i obiteljske veze nemoguće zaposliti u javnom sektoru’, poručeno je. Koalicija ‘Pod lupom’ imala je oko 2000 promatrača tijekom izbornog dana.

Oglasi
LM