spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
88 %
1.5kmh
100 %
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
8 °

Objavljen Glasometar 2022 – Provjerite s kojom se političkom strankom najviše slažete

- Oglasi -
- Oglasi -

Udruženje građana i građanki „Zašto ne“ objavilo je Glasometar 2022, internet-aplikaciju koja građanima/kama pruža mogućnost da svoje stavove o bitnim političkim i pitanjima od javnog interesa uporede sa stavovima 16 političkih stranaka koje će sudjelovati na Općim izborima u BiH 2. listopada 2022. godine.
Aplikacija se nalazi na stranici www.glasometar.ba.
Glasometar 2022 sastoji se od upitnika s 34 pitanja koja su u proteklom periodu privukla pažnju javnosti, bilo da se o njima raspravljalo u parlamentima, razgovaralo u medijima ili institucijama ili su aktualizirane na druge načine. Upitnik tako sadrži pitanja iz različitih domena političkog života u BiH, kao što su ustavno uređenje i izborni proces, ekonomija, školstvo, socijalna politika, međunarodni odnosi, ljudska prava i slično.

“Upitnik je poslan na adrese svih stranaka koje su zastupljene u parlamentima u BiH, kao i na adrese stranaka koje imaju značajno prisustvo u javnosti, a dobili smo odgovore od pet stranaka na pitanja iz upitnika. Osim odgovora na upitnik, kao izvore za prikupljanje stavova onih stranaka koje nisu dale svoje odgovore koristili smo njihove ranije stavove koje su iznosili/e članovi stranaka kako u medijima, tako i u institucijama”, navode u priopćenju.

Nakon što daju svoje odgovore na ona pitanja o kojima imaju stav, korisnici/e aplikacije će kao rezultat dobiti postotak slaganja sa svakom od 16 partija koje su uvrštene u Glasometar 2018, a moći će vidjeti i koliko se sa svakom od partija slažu i po pojedinačnim pitanjima.

Aplikacija Glasometar korištena je tokom kampanja za opće izbore 2010, 2014. i 2018. godine, ali i kampanje za Lokalne izbore 2020. godine u 12 općina. Dosadašnje verzije Glasometra koristilo je preko 100.000 korisnika/ca.

Od ove izborne kampanje na web aplikaciju Glasometar dodana je i sekcija pod nazivom “Izborne teme”, u kojoj će biti objavljeni brojni sadržaji u vezi s izborima, izbornom kampanjom i samim izbornim procesom.

Aplikacija Glasometar 2018 je u tehnološkom smislu razvijena u suradnji s organizacijom Kohovolit iz Češke Republike, a radi se o tehničkom rješenju koje je do sada korišteno u velikom broju zemalja EU. Ove godine aplikaciju Glasometar podržala je Misija OSCE-a u BiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.