viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.10.22 @ 15:37

Središnje izborno povjerenstvo je na današnjoj sjednici odlučilo da se ponovno broje glasački listići za predsjednika Republike Srpske. Prema dosadašnjim rezultatima Milorad Dodik ima skoro 30.000 glasova više u odnosu na Jelenu Trivić.

Ova odluka je donesena nakon što je opozicija, tj. njihova kandidatkinja Jelena Trivić (PDP) tražila od SIP-a da se glasovi ponovno izbroje. Nije priznala pobjedu kandidata SNSD-a Milorada Dodika.

OGLAS
Trenutni rezultati
Trenutni rezultati

Nakon što je predat zahtjev za ponovno brojanje, u Banja Luci su prošlog tjedna održana dva prosvjeda opozicije na kojima se tražilo da nadležni reagiraju na navodne neregularnosti. Prema navodima opozicionara, nepravilnosti su se počele događati nedugo nakon što su se glasovi počeli brojati. Tvrdi se da su članovi biračkih povjerenstava na pojedinim biračkim mjestima bili pod pritiskom vlasti i da su bili zastrašivani, a sve kako bi se Dodiku osigurala pobjeda. Prema navodima opozicijskih stranaka, vlast je slala batinaše da se obračunaju s pojedinim članovima biračkih odbora.

OGLAS

Nakon što su dva prosvjeda održana u Banja Luci, najavljivano je da će se prosvjedi održati i u Sarajevu. Opozicija je prozvala i visokog predstavnika Christiana Schmidta zbog toga što je konstatirao da nije bilo značajnijih nepravilnosti u izbornom procesu. Tako da su namjeravali da prosvjede održe i ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu.

OGLAS

Vladajućima u Republici Srpskoj nije bilo prihvatljivo ponovno brojanje glasova, jer su smatrali da je izborni proces bio zakonski regularan. Dodik je i na današnjoj konferenciji za medije izjavio da njegova pobjeda nije sporna.

Oglasi
LM