spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
14.4 ° C
14.4 °
14.4 °
89 %
2.1kmh
100 %
Pet
14 °
Sub
21 °
Ned
20 °
Pon
19 °
Uto
17 °

Općinsko vijeće Vitez smanjilo općinske komunalne pristojbe za najmanje pravne subjekte

Mi danas možemo kazati kako ćemo usvajanjem ovih izmjena smanjiti općinske komunalne pristojbe za 50% onim pravnim osobama koje imaju do 9 zaposlenih, čiji je godišnji prihod do 700 tisuća KM i čija vrijednost imovine ne prelazi 350 tisuća KM", prezentirao je ove izmjene vijećnicima Nikola Šarić.

- Oglasi -
- Oglasi -

Na jučer održanoj sjednici, Općinsko vijeće Vitez usvojilo je, a na prijedlog Povjerenstva za propise, izmjenu odluke o općinskim komunalnim pristojbama.

Prijedlog odluke o izmjeni odluke o općinskim komunalnim pristojbama članovima Općinskog vijeća prezentirao je predsjednik Povjerenstva za propise Nikola Šarić (HDZ BiH) koji je pojasnio na što se navedena odluka odnosi.

Foto: Facebook Nikola Šarić
- Oglasi -

“Proteklog tjedna Povjerenstvo za propise održalo je sjednicu i jednoglasno prihvatilo prijedlog odluke o izmjeni odluke o općinskim komunalnim pristojbama. Općinsko vijeće je 2019. godine donijelo odluku o općinskim komunalnim pristojbama, a u Članku 9. odredila se tarifa općinskih komunalnih pristojbi za pravne i fizičke osobe. U toj odluci, a na temelju Članka 4. Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH definirana je bila veličina pravnih osoba i bila je razvrstana na male pravne osobe, srednje pravne osobe i velike pravne osobe. Izmjenom Zakona o računovodstvu i reviziji FBiH, odnosno uvođenjem pojma mikro pravne osobe i mi smo trebali u našoj odluci dodati unutar utvrđenih koeficijenata pojam mikro pravne osobe. U mikro pravne osobe razvrstavaju se one pravne osobe koja na dan sačinjavanja financijskih izvješća ne prelaze granične vrijednosti najmanje dva od sljedećih kriterija:

- Oglasi -

a) prosječna vrijednost poslovne imovine na kraju poslovne godine je do 350.000,00 KM;

b) ukupan godišnji prihod je do 700.000,00 KM;

c) prosječan broj zaposlenih u godini za koju se podnosi financijski izvještaj je do devet.

One pravne osobe koje ne prelaze ove navedene vrijednosti, a do proglašenja ove odluke u Službenom glasniku općine Vitez, komunalne pristojbe su plaćale na sljedeći način: Osnovica komunalne pristojbe iznosila je 250 KM množena s koeficijentom položajne pogodnosti po zonama (prva, druga, treća) te množena s koeficijentom veličine pravnih osoba koji je za male pravne osobe iznosio 2. Ako je neka mikro pravna osoba sa sjedištem u nekoj od gradskih ulica koja je prva zona plaćao je 250,00 KM x 1 (koeficijent položajne pogodnosti) x 2 (koeficijent veličine pravnih subjekata), što je u konačnici iznosilo 500,00 KM.

Ovim izmjenama, uvođenjem pojma mikro pravne osobe, njima se mijenja ovaj koeficijent veličine pravnih subjekata sa 2 na 1. Iznad navedeni primjer pravne osobe sa sjedištem u nekoj od gradskih ulica jest da takva pravna osoba više neće plaćati 500,00 KM nego 250,00 KM.

Mi danas možemo kazati kako ćemo usvajanjem ovih izmjena smanjiti općinske komunalne pristojbe za 50% onim pravnim osobama koje imaju do 9 zaposlenih, čiji je godišnji prihod do 700 tisuća KM i čija vrijednost imovine ne prelazi 350 tisuća KM”, prezentirao je ove izmjene vijećnicima Nikola Šarić.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE