spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Osim Bakira Izetbegovića nitko nije došao na sastanak koji je sazvao Lendo

- Oglasi -

I predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odbio je poziv na sastanak potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende (SDA) o formiranju Vlade FBiH.

- Oglasi -

Podsjetimo, Refik Lendo, koji je ranije odbio dati suglasnost na imenovanje Vlade FBiH, pozvao je kolege iz rukovodstva Federacije i predsjednike SDP-a, HDZ-a i SDA na sastanak.

Dragan Čović je odmah poručio da se neće odazvati, a danas je isto priopćio i Nermin Nikšić, koji je uputio pismo potpredsjedniku FBiH.

- Oglasi -

“Razumijem da je nekima teško shvatiti da izabrani dužnosnici SDP-a pregovaraju i donose odluke, uzimajući u obzir Program partije, te odluke organa SDP-a BiH. Naravno da predsjednik SDP-a osigurava provođenje tih politika i odluka, kao što je normalno da ljudi, koji su u ime SDP-a izabrani u izvršnu vlast, nisu ničije lutke na koncu. Oni pregovaraju samostalno u okviru Programa SDP-a i odluka stranačkih organa, te samostalno provode politike u skladu sa svojim nadležnostima koje im daje Ustav i zakon.

Ukoliko je gospodin Lendo shvatio da nije ispravno da zloupotrebom položaja odugovlači nešto što je neminovno, siguran sam da će rukovodstvo Federacije BiH, gospođa Lidija Bradara i gospodin Igor Stojanović, biti više nego spremni zakazati novu sjednicu, na kojoj će imenovati Vladu FBiH. Mi smo odlučni da s našim koalicijskim partnerima Federaciju povedemo reformskim putem za dobrobit građana.

U ime SDP-a, kao predsjednik stranke, potpisao sam sporazum o formiranju vlasti u FBiH sa širom koalicijom stranaka, a onda u ime te koalicije i sa HDZ-om BiH i skupinom stranaka okupljenih oko njih.

Gospodin Izetbegović jako dobro zna da ja, za razliku od nekih političara, stojim iza onoga što obećam i potpišem. SDP se opredijelila za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavljanju nove koalicije, u kojoj bi bio i SDP, jeste nepotrebno gubljenje dragocjenog vremena”, naveo je Nikšić u pismu koje je poslao Lendi.

I Lidija Bradara je ranije navela kako se neće odazvati pozivu na sastanak pa je na sastanak s Lendom došao samo – Bakir Izetbegović.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.