viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 17.04.23 @ 12:39

I predsjednik SDP-a Nermin Nikšić odbio je poziv na sastanak potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende (SDA) o formiranju Vlade FBiH.

OGLAS

Podsjetimo, Refik Lendo, koji je ranije odbio dati suglasnost na imenovanje Vlade FBiH, pozvao je kolege iz rukovodstva Federacije i predsjednike SDP-a, HDZ-a i SDA na sastanak.

Oglas

Dragan Čović je odmah poručio da se neće odazvati, a danas je isto priopćio i Nermin Nikšić, koji je uputio pismo potpredsjedniku FBiH.

“Razumijem da je nekima teško shvatiti da izabrani dužnosnici SDP-a pregovaraju i donose odluke, uzimajući u obzir Program partije, te odluke organa SDP-a BiH. Naravno da predsjednik SDP-a osigurava provođenje tih politika i odluka, kao što je normalno da ljudi, koji su u ime SDP-a izabrani u izvršnu vlast, nisu ničije lutke na koncu. Oni pregovaraju samostalno u okviru Programa SDP-a i odluka stranačkih organa, te samostalno provode politike u skladu sa svojim nadležnostima koje im daje Ustav i zakon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko je gospodin Lendo shvatio da nije ispravno da zloupotrebom položaja odugovlači nešto što je neminovno, siguran sam da će rukovodstvo Federacije BiH, gospođa Lidija Bradara i gospodin Igor Stojanović, biti više nego spremni zakazati novu sjednicu, na kojoj će imenovati Vladu FBiH. Mi smo odlučni da s našim koalicijskim partnerima Federaciju povedemo reformskim putem za dobrobit građana.

U ime SDP-a, kao predsjednik stranke, potpisao sam sporazum o formiranju vlasti u FBiH sa širom koalicijom stranaka, a onda u ime te koalicije i sa HDZ-om BiH i skupinom stranaka okupljenih oko njih.

Gospodin Izetbegović jako dobro zna da ja, za razliku od nekih političara, stojim iza onoga što obećam i potpišem. SDP se opredijelila za partnere u vlasti i svaka daljnja rasprava o uspostavljanju nove koalicije, u kojoj bi bio i SDP, jeste nepotrebno gubljenje dragocjenog vremena”, naveo je Nikšić u pismu koje je poslao Lendi.

I Lidija Bradara je ranije navela kako se neće odazvati pozivu na sastanak pa je na sastanak s Lendom došao samo – Bakir Izetbegović.

Oglasi
LM