spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

PDP traži da se Milanović proglasi nepoželjnim u BiH

- Oglasi -

PDP, oporbena stranka u Republici Srpskoj pokrenula je inicijativu da se hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića proglasi nepoželjnom osobom zbog toga što je odlikovao 103. brigadu HVO-a u Derventi.

- Oglasi -

Nakon sjednice vodstva stranke koja je žestoki kritičar politike SNSD-a Milorada Dodika objavljeno je kako će klub zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske dostaviti prijedlog rezolucije kojom bi se srpsku članicu Predsjedništva BiH Željku Cvijanović obvezalo da na sjednici državnog vrha Milanovića proglasi personom non grata.

Zajedno s time zatražit će se osuda odlikovanja 103. brigade HVO-a.

- Oglasi -

Predsjednik Zoran Milanović je potkraj ožujka povodom obilježavanja 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa odlikovao tu postrojbu Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Taj je potez izazvao oštra reagiranja srpskih političkih stranaka u BiH, uz objašnjenje kako se ta postrojba tereti za niz ratnih zločina, što međutim do sada nije dokazano sudskim presudama. Prednjačile su stranke koje su oporba SNSD-u.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istaknuo je kako ova stranka nastoji potaknuti osudu zbog konkretnih postupaka predsjednika Zorana Milanovića, a ne zbog službene politike Republike Hrvatske ili odnosa s hrvatskim narodom.

“Milanović je nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo naroda iz RS-a, a samim tim i Bosne i Hercegovine”, rekao je Borenović. Dodao je kako je Milanović, uz odlikovanje postrojbe HVO-a, Srbe vrijeđao nazivajući ih “šakom jada” ili “opančarima”.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.