spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
76 %
1.2kmh
0 %
Uto
33 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
25 °
spot_imgspot_img

PLENKOVIĆ: Odgovornost je na Bošnjacima ako odbiju dogovor o izbornoj reformi u BiH koju traži EU

- Oglasi -
- Oglasi -

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da će se s najviše razine Europskoga vijeća organizirati posljednji krug razgovora o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini, čime je demantirao tvrdnje Željka Komšića, te je naznačio kako će bošnjački političari biti odgovorni za posljedice nakon jesenskih izbora ako odbiju dogovor o izbornome zakonu.

Plenković je to izjavio u Dubrovniku upitan o istupima Komšića i predsjednika RH Zorana Milanovića koji je pak Plenkoviću tijekom dana predbacio da vodi izdajničku politiku, piše Večernji list BiH.

- Oglasi -

„Milanović je išao Komšiću u kampanju. U crvenim šuškavcima. Podupirao ga je nauštrb kandidata hrvatskih stranaka. Podsjetimo se na činjenice. To je bilo prije 12 godina. Kako je on evoluirao od nekoga tko snažno zagovara da netko tko je tada zagovarao da na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva bude biran netko iz redova SDP-a, a slučajno je Hrvat, to on treba tumačiti. Tada je grlato i srčano podržavao Komšića. Mi smo s druge strane stalno bili za kandidate HDZ-a BiH, za kandidate Hrvatskog narodnog sabora, upozoravali od 2006 godine na praksu da jedan većinski narod, Bošnjaci u Federaciji BiH, zbog lošeg, nepravednog izbornog zakona bira Hrvatima njihovog člana Predsjedništva.”,rekao je Plenković.

- Oglasi -

To je, kako je nastavio, anomalija koja postoji 2006., 2010. godine kada je Milanović išao u kampanju Komšiću u Sarajevo.

” Nije se mogla dogoditi 2014. jer se Komšić dva puta zaredom kandidirao. Ponovila se 2018. godine. Tada je dobio ne samo više glasova od Dragana Čovića oko 70.000. Zamislite apsurda, takve statistike nema na svijetu, jedan narod Bošnjaka ima 1,7 milijuna, a Hrvata oko 450.000, da jedan Komšić dobije više glasova i od Džaferovića. Odnos je 220.000 prema 205.000, a Čović je dobio 150.000. Što to govori? Koji su to Hrvati koji su dali glasove Komšiću da ima više glasova od Džaferovića? To je i najslabijem poznavatelju matematike, statistike, politike jasno da je njegov izbor stvar inženjeringa. Stav Hrvatske Vlade, stav HDZ-a, stav HDZ-a BiH, stav HNS-a BiH sve ove godine je jedinstven i čvrst – promijeniti Izborni zakon”,rekao je Plenković te dodao:

-Mi na tome radimo kontinuirano. Mi radimo na način da težimo dogovoru. Dogovora bez dovoljnog broja ruku u Parlamentu BiH neće biti. Ne ponašamo se tako da stvaramo neprijatelje. To je vrlo važno. Ako netko drugi cijelo to vrijeme podriva naše napore da se dogovorom dođe do rješenja i udaljava drugu stranu od dogovora, onda taj nije tu da bi učinio dobro Hrvatima u BiH, nego iz zloporabi da ih iz pozicije žrtve dovede u poziciju krivca. To je bit ove situacije. Mi ćemo s partnerima raditi svoje, tumačiti, objašnjavati, kazao je hrvatski premijer.

Dodao je da će, odbiju li bošnjački predstavnici reformu Izbornog zakona koju traži EU oni snositi odgovornost.

“Ako i ti završni razgovori koji dolaze s najviše razine Europske unije na poticaj Europskoga vijeća završe tako da Bošnjaci kažu: mi ne želimo dogovor, onda je teret odgovornosti za nepravedne, nepoštene izbore u listopadu po postojećim okolnostima, na njima, a ne na Hrvatima. Treba iscrpiti sve mogućnosti. Mi to radimo uvjereni da će prije ili kasnije i međunarodna zajednica, ali i drugi politički akteri u BiH shvatiti da Bosna i Hercegovina može dobro funkcionirati po ovome modelu samo ako su svi zadovoljni. Ne mogu Hrvati biti nezadovoljni funkcioniranjem u BiH na način da im se kroz temeljno demokratsko pravo, a to su izbori, ne omogućuje da biraju vlastite predstavnike. Nije normalno da godinama Komšić ne dolazi u posjetu kao hrvatski član Predsjedništva hrvatskim institucijama, niti da itko od nas ide u Sarajevo. Više to nas smeta nego bilo koga drugoga. To nije normalno“, rekao je Plenković./

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE