viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 18.01.23 @ 14:54

Analiza transparentnosti biračkih odbora, koju je provela Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, potvrdila je postojanje tzv. trgovine mjestima u biračkim odborima na koje su godinama ukazivali, zbog čega je, kako navode, neophodno žurno krenuti s izmjenama Izbornog zakona BiH.

U priopćenju za javnost, Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” ističe da gotovo deset godina upozoravaju na ‘ovu nezakonitu praksu i traže da se uvedu mehanizmi kojim će se trgovina mjestima u biračkim odborima spriječiti’.

Oglas

– U skladu s tim provedena je analiza jedina takve vrste dosad koja, kroz jasne indikatore kao što je veliki broj slučajeva koji ukazuju na potencijalnu trgovinu mjestima u biračkim odborima, potvrđuje postojanje nepravilnosti koje se moraju otkloniti – navodi se.

– Od 4.337 članova biračkih odbora koji su bili predmet analize izvršene u skoro svim općinama BiH, za više od 17 posto, točnije 747 slučajeva, istraživanje je pokazalo povezanost na potencijalnu sumnju na trgovinu mjestima u biračkim odborima. Konkretno, u najvećem broju slučajeva riječ je o osobama koje su se nalazile na listama biračkih odbora i za Opće izbore 2022. godine, ali i za Lokalne izbore 2020. godine, koje su dolazile iz različitih političkih subjekata. Ti podaci su značajni, jer oslikavaju stanje na svim biračkim mjestima u BiH te se mogu koristiti radi razmatranja svih budućih izmjena i unapređenja izbornog zakonodavstva da bi se takve pojave i kršenja zakona spriječilo u budućnosti – istaknuto je na današnjoj press konferenciji, povodom prezentiranja rezultata Analize transparentnosti biračkih odbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu sa zabilježenim podacima, tijekom studenog i prosinca 2022. godine Koalicija za slobodne i poštene izbore ”Pod lupom” poslala je Središnjem izbornom povjerenstvu BiH inicijative za pokretanje postupka protiv osoba angažiranih u izbornoj administraciji i političkih subjekata za kršenje odredbi Izbornog zakona BiH odnosno lažno predstavljanje ili zloupotrebu zakonskog prava na sudjelovanje u radu biračkog odbora u 43 slučaja iz 25 općina/gradova.

– Ti slučajevi su se najviše odnosili na to da su osobe javno podržavale druge političke subjekte ili da su članovi drugih političkih subjekata, uime kojih nisu imenovani u članstvo u biračkim odborima za Opšte izbore 2022. godine. Osim toga, SIP-u BiH je, na dalje postupanje, upućena i informacija o 598 slučajeva za koje postoji sumnja da se desila tzv. trgovina mjestima u biračkim odborima, ali ne postoje adekvatni dokazi koji bi potkrijepili te sumnje.

U konačnici Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ je zaključila da se u tekućoj, neizbornoj godini što hitnije pristupi ozbiljnoj reviziji postojećih odredbi, praksi i nepravilnosti koje se odnose na imenovanje i rad biračkih odbora. To je nužno da bi se došlo do unapređenja koja će donijeti transparentniji, efikasniji rad tog dijela izborne administracije, a počivat će na poštivanju zakona i principima integriteta u izbornom procesu – priopćeno je iz Koalicije ‘Pod lupom’.

Oglasi
LM