viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.04.23 @ 18:15

Nakon dvogodišnjeg sudskog procesa u srijedu će biti izrečena presuda u aferi “Respiratori” koja se odnosi na kupnju kineskih respiratora iz 2020. godine u vremenu pandemije koronavirusa, što je jedna od najtežih korupcijskih afera od završetka rata u Bosni i Hercegovini, piše Večernji list BiH. U ovoj su aferi optuženi odlazeći federalni premijer Fadil Novalić, bivši ravnatelj Civilne zaštite Fahrudin Solak te direktor kompanije “Srebrena malina” Fikret Hodžić za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi s djelima zloporabe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga te sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje.

Četvrta optužena

OGLAS

Četvrta optužena u ovome predmetu bila je potpredsjednica Vlade i ministrica financija Jelka Milićević, no nju se teretilo tek za nesavjestan rad u službi. Sudsko vijeće Suda BiH kojemu je na čelu Branko Perić objavit će odluku u predmetu koji je izazvao golemu pozornost, ali i imao značajne političke posljedice. Cijelu aferu otkrili su mediji koji su objavili da su javnosti predstavljeni jedni podaci o nabavljenim respiratorima, dok su pak s fotografija isporučenih paketa iz sarajevske Zračne luke uočili posve druge medicinske uređaje. – Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 milijuna KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji BiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće – naveli su u optužnici iz državnog Tužiteljstva. U završnim riječima Tužiteljstvo je ocijenilo kako je dokazalo odgovornost optuženih, ističući da je 10,5 milijuna maraka iz proračuna jednostavno bačeno u vjetar. Istodobno, obrane optuženih zatražile su oslobađajuću presudu. Najproblematičnija svjedočenja za Novalića, Solaka i Hodžića bila su ona vještaka Tužiteljstva BiH Leandra Pecchije, biomedicinskog inženjera i stručnjaka za medicinske uređaje iz Italije. On je potvrdio kako su sporni respiratori ACM 812A koji su uvezeni u Federaciju BiH u proljeće 2020. godine posve krivo predstavljeni. Pecchia je naveo da je sam proizvođač iz Kine u uputi za uporabu naveo kako se ovaj uređaj koristi prilikom prijevoza pacijenata u hitnim slučajevima te da nije namijenjen za jedinice intenzivne njege, što je tada bilo od iznimne važnosti u borbi s najtežim slučajevima oboljenja od COVID-a. Istodobno, vlasti Federacije BiH prvotno su naručile respiratore HCV 003. Zaštićeni svjedok Tužiteljstva BiH koji je pristao na suradnju kako bi rasvijetlio cijeli slučaj bio je Kristijan Marić iz Mostara. Iako ga je obrana pokušala diskreditirati, pokazalo se kako su njegovi podaci i svjedočenje predodredili daljnji tijek ovog sudskog postupka. U završnim riječima direktor Srebrene maline rekao je kako je prilikom nabave respiratora ispoštovao sve procedure u vrlo teškim uvjetima na svjetskome tržištu kada je potraga za ovim uređajima bila iznimno velika. – “Srebrena malina” uspjela je nabaviti 100 respiratora koji su tada bili najtraženija roba na svijetu – rekao je Hodžić. On je naveo kako je od njega traženo da bude svjedok u ovom postupku, ali je zbog istine bio spreman žrtvovati slobodu. Naveo je da “Srebrena malina” danas više ne postoji, a da banke prodaju imovinu koju je njegova obitelj založila za pokretanje biznisa.

OGLAS

Dva odvojena slučaja

OGLAS

Obrana Jelke Milićević odbacila je bilo kakvu odgovornost i povezanost s ljudima koji su optuženi za kriminal i korupciju. Njezina braniteljica Senka Nožica objasnila je kako je nemoguće Milićević optužiti za pomaganje ljudima koji su kršili propise, dok su oni istodobno vodili hajku protiv nje. – Tužiteljstvo je svjesno da nije dokazalo kada je Milićević doznala za nabavu respiratora – navela je Nožica dodajući da su neke teze Tužiteljstva smiješne i žalosne. Nedugo nakon okončanja prošlogodišnjih općih izbora federalni premijer Fadil Novalić našao se na popisu dužnosnika koje je američka administracija sankcionirala zbog korupcije i kriminala.

Oglasi
LM