viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.03.23 @ 15:58

U Mostaru je danas, 24. ožujka, potpisan sporazum između HDZ-a i stranaka ‘Osmorke’ na kojem su potpisana dva sporazuma te je dogovorena rapodjela resora u Vladi Federacije BiH. Rečeno je da će predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara 29. ožujka donijeti odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, a predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da nisu planirali zaobići Refika Lendu, potpredsjednika FBiH.

“U našem sporazumu jasno stoji šta su ustavne obaveze. Ponudit ćemo sastav vlade, dokazat ćemo da imamo većinu, predsjednica FBiH donosi odluku o imenovanju, šalje na suglasnost potpredsjednicima. Nadamo se da bi se moglo dogoditi da ljudi shvate da parlamentarna demokracija podrazumijeva da onaj ko ima većinu ima i vlast. Ako ne dođe do potpisa, zakazat ćemo sjednicu Parlamenta i zatražit da se većini omogući formiranje vlade”, kazao je Nikšić.

OGLAS

Kontaktiran je Refik Lendo, potpredsjednik Federacije, koji je kazao za portal Radiosarajevo.ba da je po Ustavu FBiH propisano kakav je proces imenovanja Vlade. “Imenovanje Vlade FBiH imenuju predsjednik i potpredsjednici FBiH. To što oni pričaju je obična glupost”, kazao je Lendu. Nermin Nikšić je također kazao da “nismo djeca te da se zna ko može odblokirati sve procese” aludirajući na to da Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH, može iskoristiti bonske ovlasti. “Mogu oni pozvati Schmidta da im pomogne, ali opet će doći kod mene”, kazao je za Radiosarajevo.ba Refik Lendo.

OGLAS
Oglasi
LM