viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.05.22 @ 15:53

Stota je obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika i utemeljiteja HDZ-a Franje Tuđmana, koja će biti obilježena nizom aktivnosti. Proslava je počela u Velikom Trgovišću, njegovu rodnom mjestu gdje je izaslanstvo HDZ-a predvođeno premijerom Andrejom Plenkovićem položilo vijenac ispred rodne kuće prvog predsjednika. Isto su učinili i na groblju na zagrebačkom Mirogoju, a vrhunac svečanosti očekuje se večeras u dvorani Vatroslava Lisinskog gdje u 19 sati počinje svečanost.

U Zagrebu se održao i znanstveno stručni skup – Uvijek i sve za Hrvatsku, na kojem se okupio veliki broj znanstvenika, povjesničara i političara. 

– Naglašeno je da je Franjo Tuđman najveći hrvatski državnik koji je odigrao ključnu ulogu u stvaranju Hrvatske suverene države i obrane od velikosrpske agresije, ali i kada govorimo o pristupanju Hrvatske međunarodnim institucijama, rekao je HRT-ov novinar Šime Vičević i podnevnom Dnevniku. 

OGLAS

– Njegova postignuća i u stvaranju demokratskih institucija, obrane teritorija od velikosrpske agresije Miloševićevog režima, ulaska Hrvatske odnosno njezinog povratka u međunarodnu zajednicu europskih i svjetskih naroda ostat će trajno zabilježena kao postignuće kojim ga se prisjećamo kao najvažnijeg političara i državnika, rekao je premijer Andrej Plenković.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, istaknuo je kako je predsjednik Tuđman bio povjesničar, general, državnik.

– Najviše po čemu ga pamtim su povijesni državnički potezi kojima je stvorena moderna hrvatska država, najprije obranjena, a potom i oslobođena, istaknuo je Granić.

OGLAS

Jutros je u Veliko Trgovišće rodno mjesto prvog hrvatskog predsjednika stiglo vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem, koje je ispred rodne kuće položilo vijence, a isto su učinili i na njegovom posljednjem počivalištu zagrebačkom Mirogoju.

U večernjim satima u dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečanost povodom 100. obljetnice rođenja, na istom mjestu gdje je 1990. godine održan prvi opći sabor HDZ-a. Na svečanosti se očekuje oko 2.000 uzvanika.

– Zahvaliti svim braniteljima i cijelom hrvatskom narodom što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima za europski kontinent, ali isto tako za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog narod, a to je ostvarenje samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske u uvjetima koji nisu bili jednostavni, dapače, bili su jako teški. Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata, ostvarila je sve strateške ciljeve  – članica je EU-a, Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unapređujemo ono što je i bio njegov cilj – da se svi zajedno borimo, trudimo i radimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka, rekao je premijer Plenković u Velikom Trgovišću.

OGLAS
Oglasi
LM