spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Evo koje države imaju najveće rezerve zlata na svijetu

Kina je krajem 2022. godine sedamnaesti put zaredom postala vlasnik najvećih zlatnih i deviznih rezervi na svijetu, dok je Rusija zauzela četvrto mjesto, pokazuju podaci nacionalnih Centralnih banaka.

- Oglasi -

Krajem prosinca rezerve Kine iznosile su 3,3 bilijun dolara. Drugi je Japan sa 1,27 bilijuna dolara, a treća je Švicarska sa 924 milijardi dolara.

Rusija, koja je prošle godine izgubila četvrto mjesto od Indije, vratila se u ljeto i završila godinu na četvrtom mjestu sa 582 milijardi dolara rezervi. Indija je peta sa 563 milijardi dolara.

Saudijska Arabija, sa uštedom od 460 mlrd dolara napredovala je za dvije pozicije u toku protekle godine i završila na šestom mjestu, potisnuvši Hong Kong (424 milijarde) na sedmo i Južnu Koreju (424 milijarde) na osmo, prenosi Sputnjik.

Singapur, koji je bio na devetom mjestu 2021. godine, izgubio je dvije pozicije za godinu dana i ispao iz prvih 10, što je omogućilo Brazilu (325 mlrd dolara) da se popne na devetu poziciju, a Njemačkoj (295 milijardi) na deseto, prenosi Politika.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.