viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.10.22 @ 06:32

Jednu od najpopularnijih marki tjestenina Barilla čeka tužba, a sve zbog netočnog oglašavanja.

Naime, mediji prenose kako je savezni sudija presudio da Barillu, koja je poznata kao “italijanska marka tjestenine br. 1”, čeka kolektivna tužba i to zbog lažnog ili obmanjujućeg oglašavanja.

Iako je kompanija nastala kao radnja za prodaju kruha i tjestenine u Italiji, Barilla se sada nalazi u Ilinoisu (SAD).

OGLAS

Proizvodi se u Ajovi i New Yorku i ne koriste isključivo italijansku pšenicu, pa je sudija odlučio da bi kupci mogli da budu obmanuti izrazom “italijanska tjestenina” i povjerovati da zaista kupuju proizvod proizveden u Italiji, iako to nije tako.

OGLAS

U izvornoj pritužbi, Metju Sinatro i Džesika Prost naveli su da je brendiranje Barilla tjestenine koristilo lažne, zavaravajuće i varljive prakse označavanja.

OGLAS

Na plavim kutijama koje kompanija koristi piše “italijanska marka tjestenine br. 1” i prikazuju zelenu, crvenu i bijelu boju koje simboliziraju italijansku zastavu.

Tužitelji su naveli da je proizvod prikazan tako da izgleda i zvuči autentično italijanski, a istovremeno “smanjuje troškove i ubire financijsku korist od proizvodnje u SAD-u”.

Predstavnici kompanije Barilla nisu se oglašavali ovim povodom, prenose mediji, pa ostaje da se vidi kako će ovaj problem biti prevaziđen, prenio je BizLife.

Oglasi
LM