viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.11.22 @ 14:38

Danas je u Mostaru održan sastanak izaslanstva HDZ-a BiH s predstavnicima političkih stranaka SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović, a sastanku su nazočile i zamjenica predsjednika Borjana Krišto i dopredsjednica Darijana Filipović.

OGLAS

Izaslanstvo SDP-a BiH, Naroda i pravde i Naše stranke činili su predsjednici stranaka Nermin Nikšić, Elemedin Konaković i Edin Forto.

OGLAS

Na sastanaku se razgovaralo o formiranju vlasti nakon provedenih izbora u BiH, nakon čega su se sudionici obratili medijima.

OGLAS

„Iznijeli smo koncept oko kojega smo se, čini mi se, svi složili da razgovaramo primarno o onome što jest naš ključni zadatak, a to je da ove naredne četiri godine, ako se dogovorimo o partnerstvu, da stvarno imamo koaliciju koje će to partnerstvo upražnjavati tamo gdje budemo u vlasti. Programska osnova je ključ svega i iznijeli smo jedan detalj koji ćemo zajednički razrađivati, da u tom programskom dijelu, prije svega, imamo euroatlantski dio vanjske politike i našeg djelovanja kad je u pitanju BiH. Drugi dio bi bilo funkcioniranje pravne države, a treći dio je ekonomsko-socijalni aspekt onoga što bi se radilo. Znamo da su ti aspekti dominantno podijeljeni između kantonalne i federalne razine“,  kazao je novinarima predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

„Rekao sam da će naša politika biti takva da trebamo otprilike imati balans između dama i gospode, da želimo popuniti sve prostore BiH, da možemo pustiti izvršnoj vlasti da program koji donesemo bude osnovna smjernica za njihov rad. Ono što nismo imali u zadnje četiri godine, da Vijeće ministara predlaže rješenja i da znamo da ima jedan koalicijski potencijal da to sve iznese. Ako izvršna vlast nešto predloži da znamo da smo partneri koji neće glasati samo od sjednice do sjednice. Razgovarat ćemo svi sa svakim još uvijek, ali bismo trebali danas dogovoriti o dinamici, vremenskom okviru. Napravit ćemo jedan tim koji će razgovarati o sadržaju dokumenta. Rokovi istječu, vlast bi htjeli imati do kraja ove godine kako bismo započeli s normalnim radom, a i rokovi nas sad obvezuju po Izbornom zakonu BiH“, poručio je predsjednik Čović.

„Što se tiče razine BiH, a to se odnosi i na Izborni zakon, o tome nismo danas uopće razgovarali. Konaković dobro zna kako smo ranije i u kojem pravcu razgovarali, a kad je u pitanju treći partner što se tiče Vijeća ministara, kazali ste kakav je rezultat SNSD-a. Imat ćemo razgovore s njima za sedam dana, a isto će načelo biti – programsko. Tada će morati tri strane to uskladiti“, istaknuo je predsjednik Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je kako su predstavnici „trojke” i HDZ-a BiH napravili značajan iskorak i razinu suglasnosti u dosadašnjim razgovorima o postizbornoj suradnji. Nikšić je dodao kako su se svi sudionici današnjeg sastanka složili kako je potrebno vlast na svim razinama formirati na osnovu programske osnove u čijem temelju će biti tri teme: euroatlantske integracije, vladavina prava i socioekonomske teme.

Medijima se obratio i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je rekao da je potrebno što više stvari dogovarati među ljudima koji su izabrani na političkoj sceni i u institucijama države BiH “i sa što manje bilo čijeg intervencionizma, pa i onog međunarodne zajednice”, naveo je.

Ponovio je koliko su rješenja o kojima su razgovarali u Neumu bila “opsežnija i kvalitetnija”. Zaključio je da se nada da “ovaj neki noviji pristup i jedna nova energija, hrabriji pristup pregovorima, napokon može smanjiti taj prostor populizma”.

Oglasi
LM