spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
-1.8 ° C
-1.8 °
-1.8 °
91 %
1.2kmh
100 %
Sub
1 °
Ned
2 °
Pon
5 °
Uto
2 °
Sri
6 °

Sattler: Kandidatski status jasan signal građanima da u BiH trebaju ostati i investirati

- Oglasi -

On je u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) studentima održao predavanje na temu “Kandidatski status BiH”.

Dodjeljivanje kandidatskog statusa za članstvo u Europsku uniju (EU) veliko je priznanje Bosni i Hercegovini, ali i jasan signal građanima da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati i osnivati obitelji, istaknuo je u ponedjeljak u Mostaru veleposlanik EU-a u BiH Johann Sattler.

On je u ponedjeljak na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (SUM) studentima održao predavanje na temu “Kandidatski status BiH”.

,,Veliko mi je zadovoljstvo da sam u Mostaru, volim posjećivati sveučilišta, razgovarati i imati susrete upravo s mladim ljudima, studentima, a danas sam ovdje u svjetlu prošlotjedne odluke o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. To je značajan i velik trenutak koji sam po sebi predstavlja priznanje, ali s druge strane i zadaću za nove sazive na europskom putu”, kazao je Sattler.

Istaknuo je kako je Bosna i Hercegovina na dobrom putu sada kada joj je i službeno dodijeljen status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

,,To je itekako jasan signal da u ovoj zemlji treba ostajati, investirati, ali i da je ovo mjesto u kojem možete zasnovati svoje obitelji. Što se tiče ovih nekih materijalnih, financijskih aspekata, već postoje značajna sredstva koja su dostupna i koja se koriste, ali isto tako i ona koja su ostala neiskorištena, bilo da je riječ o neodlučnosti vlasti ili nepostizanju suglasnosti”, kazao je Sattler.

Kao primjer kakve Bosne i Hercegovina benefite ima od Europske unije, Sattler je naveo primjer energetskog paketa pomoći koji je EU osigurala u vrijednosti od 70 milijuna eura.

,,Cilj ovog paketa je pomoći upravo onim najsiromašnijim domaćinstvima i najugroženijim kategorijama društva u suočavanju sa značajnim porastom cijena energenata, tako da, što se tiče financijske pomoći, ona je postojala, postoji i nastavit će postojati i u budućnosti”, istaknuo je.

Na putu za punopravno članstvo naredna faza za Bosnu i Hercegovinu je otvaranje pregovora.

,,Na osnovu petnaestogodišnjeg iskustva zemalja regije, od trenutka kandidatskog statusa do naredne faze potrebno je neke tri do četiri godine pod uvjetom da vlasti ispunjavaju svoje zadaće, a naredna faza je otvaranje pregovora. Da se to dogodi trebat će nam mnogo više napora i fokusa nego što je to ranije bio slučaj, a to je u suštini onih 14 ključnih prioriteta”, naglasio je Sattler.

Dodao je kako su se u protekle dvije godine ostvarili određeni rezultati kada je u pitanju put BiH prema EU-u.

Jutros sam imao priliku sastati se s gradonačelnikom i predsjedateljem Gradskog vijeća Mostara, a u porukama sa sastanka istaknuto je da su prethodne dvije godine zaista pokazale kako rezultati neće izostati kada se usmjerite na ono što je izvedivo. Jasno mi je da su se u proteklom razdoblju stvari pomakle naprijed, pokretale, i još uvijek je to pitanje koje treba rješavati, ali rezultati svakako ostaju. Nadam se da će mostarski tim u “drugom poluvremenu” nastaviti raditi u interesu građana i na osiguravaju one perspektive koju građani itekako željno očekuju”, kazao je Sattler.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.