viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 10.05.23 @ 08:46

Veleposlanik Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler u emisiji Dan uživo na N1 govorio je o svim aktuelnim političkim temama, ali i o tome hoće li EU uvesti sankcije Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku RS. Odgovorio je i na navode Dodika da mu je rekao da će ga fizički napasti.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković je na konferenciji za medije kazao kako je BiH postala nezaobilazan čimbenik na svjetskoj sceni. Sattler je za N1 istaknuo kako je “na njemu (ministru, op.a.) da tu ocjenu donese”.

OGLAS

– Mogu kazati da smo svi svjedočili da je Vijeće ministara dobro startalo. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH radi na svim zaostacima, preko 400 točaka dnevnog reda koje je ostalo od prethodnog saziva. Imamo ministra vanjskih poslova koji je aktivan na međunarodnom planu. Vjerujem da BiH ima priliku da u iduće tri godine osigura da njen glas bude snažniji. Imate naravno problematiku sa Srbijom, Hrvatskom, sve su pitanja koja se mogu riješiti. Prilika za BiH da bude dio zajednog regionalnog tržišta – istaknuo je.

OGLAS

Govorio je i odnosima sa Hrvatskom i Srbijom, te da li se “miješaju Srbija i Hrvatska” u unutarnje odnose BiH.

OGLAS

– U konačnici svatko ima svoju vanjsku politiku. Ono što je važno da nema uplitanja u unutarnja pitanja bilo koje zemlje. Odluke koje se donose u BiH, donose se u BiH. Tanka je linija da li se miješaju, pogotovo u zemljama gdje imate svoje manjine. Tanka je linija i za BiH, vrlo je važno obazrivo pristupati inače će se to u BiH promatrati kao miješanje u odnose – smatra Sattler.

Između ostalog, Sattler je govorio i o novoj vlasti na državnoj razini.

– Nismo očekivali da će se novim sazivom promijeniti neke stvari preko noći. Postoje tumačanja kako bi ova zemlja trebala izgledati u budućnosti. Važno je da imamo koaliciju na razini BiH koja je spremna djelovati. Važna poruka RS-u je da imate partnere u Sarajevu koji su spremni da djeluju, konstruktivne partnere. Treba inzistirati na uvažavanju državnih institucija, ali neće biti ni blokiranje projekata samo zato što dolaze iz RS. Nadvladajmo te stvari, gledajmo što nas zbližava. Ne možete blokirati energetske projekte, dok imamo energetsku krizu. To je važno pitanje za iduće godine – kazao je.

Osvrnuo se i na poteze i komentare Milorada Dodika, predsjednika RS.

– Što se tiče imovine to je kompleksno pitanje u mnogim zemljama. Pogotovo u zemljama koje baštine tu tradiciju komunizma, gdje nije bilo privatnog vlasništva. Treba imati na umu da imamo finalnog arbitra, to je Ustavni sud. To su pitanja koja se trebaju rješavati na razini BiH. To je princip kojim smo se vodili i nastavit ćemo se voditi – kazao je.

Na pitanje da li se sprema nametnuti zakon o državnoj imovini te zašto se kriju stručnjaci koji rade na ovom prijedlog, kazao je:

– To je jedan proces iz najbolje namjere da okupi najbolje stručnjake koji će predstaviti prijedloge koji će se razmatrati u Parlamentarnoj skupštini. Idućeg tjedna ćemo imati raspravu o vodenim tokovima, šumama i drugim kategorijama. Stručnjaci mogu samo dati prijedlog. Pozivam sve političke subjekte da se angažiraju po ovom pitanju. Nije to pitanje koje tiče samo RS, jako puno je upitnika što se tiče FBiH. Pogledajte vojarnu Jajce, imate ponude luksuznog hotela, ali se ne može riješiti zbog pitanja imovine. Ono što mogu reći da bez otkrivam silne tajne da kažem da ima par njemačkih, jedan stručnjak iz Italije, jedan iz Turske. Ovo su najbolji među najboljima. Ima i domaćih stručnjaka naravno. Mješoviti tim”.

Veleposlanik Europske unije u Bosni i Hercegovini kazao je zašto još uvijek nema sankcija za Dodika, ali se i osvrnuo na navode da mu je Dodik rekao da će ga fizički napasti.

– Meni to nije rekao. To je toliko nisko, takva priča je zaista nisko da ne zaslužuje da se o tome razgovore. To je znak slabosti ako ćemo pričati o tom nasilju. I ranije sam za medije rekao da nema potrebe da se o tome priča. Nije to moja razina, niti ću se spuštati na tu razinu. Naša reakcija je bila prošle godine vrlo jasna. Obustavljeni su određeni ekonomski projekti koji su bili vrlo važni za RS. To je bila jasna reakcija za povlačenje iz institucija. Tako da Europska komisija jeste reagirala. Za pitanja poput uvrštanja na određene liste ili vizni režim za to moramo imati suglasnost svih 27 članica. Trenutno nemamo jednoglasni stav. Što se tiče sankcije, one su instrument. Dakle, instrument kojim želimo da se promijeni ponašanje. I druge su zemlje uvele sankcije i ja ne vidim velike promjene ponašanja Milorada Dodika. Na sankcije se uvijek gleda kao na magični štapić, ali treba pažljivo uzeti obzir da je to alat koji treba da ostvari neki cilj. O cilju treba razmišljati – kazao je Sattler.

RS planira vraćanje klevete u krivični zakon, a Sattler se nada da ovi zakoni neće nikada ugledati svjetlo dana.

-Nadam se da za proces koji je u tijeku, da će vlasti u RS saslušati sve stavove. Jako je puno otpora i to utemeljenog. Ovim se sužava prostor za djelovanje medija. Jako je teško raditi samostalno. Veliki udarac na medije. Pozivam vlasti da unaprijede postojeće propise – dodao je.

Na kraju razgovora u emisiji Dan uživo Sattler se osvrnuo na formiranje Vlade FBiH, ali i nove odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmida.

– Ne znam što je alternativa. Svi su siti blokada. Jasno je bilo da nije bilo volje da se na domaćem terenu riješi ova situacija. Žalosno je što je u konačnici visoki predstavnik BiH morao djelovati, ali nije bilo izlaza. Nije bilo drugog načina. Svi su siti jednih te istih igara. Pozivam nove ministre da što brže i aktivnije se anagažiraju i rade. Jako je puno pitanja na kojima trebaju raditi. Bitna je snažna borba protiv korupcije. Ja sam optimista. Imao sam sastanak sa premijerom Nerminom Nikšićem. Pratit ćemo i realizaciju i pružat podršku, ali i pratiti obećani napredak – kazao je.

Oglasi
LM