viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 31.08.22 @ 14:59

Nakon današnjih konsultacija u OHR-u povodom izmjena Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH predstavnici Demokratske fronte Dženan Đonlagić i Zlatan Begić kazali su da Christian Schmidt vodi jedan nedemokratski proces i da želi stvoriti europsku Palestinu u BiH.

Đonlagić i Begić su se u zgradi OHR-a zadržali vrlo kratko. Kazali su da su očekivali sastanak sa Schmidtom, ali je on nešto ranije napustio sjedište OHR-a. Dočekali su ih savjetnici i pravni tim visokog predstavnika, a predstavnici DF-a s njima nisu raspravljali o izbornom zakonu i Ustavu FBiH već su samo ostavili svoj prijedlog izmjena izbornog zakona.

OGLAS

“Rješenja koja će se eventualno nametnuti ne postoje niti u jednoj zemlji članici Europske unije niti u jednoj zemlji članici Vijeća Europe. Prema tome ne trebaju biti ni u BiH”, rekao je Đonlagić.

OGLAS

Dodao je da linija ispod koje neće ići implementacija svih presuda Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga.

OGLAS

“To je nešto što traži EU od nas za buduće integracijske procese. Ne ispunimo li to ne možemo nikada biti članica EU. Na kraju, je bilo dostojno ako smo pozvani u OHR da se konsultiramo i da pričamo o implementaciji presuda, izmjenama Ustava i Izbornog zakona. Bilo je dostojno da Schmidt bude na tom sastanku”, smatra Đonlagić.

Istaknuo je da više od dvije godine u ladicama državnog parlamenta stoje prijedlozi DF-a za izmjene Ustava i Izbornog zakona kojim se implementiraju sve presude suda iz Strasbourga i domaćih sudova.

“Buduće odluke koje će etnički cementirati zemlju, posljedice tih odluka će nositi onaj koji ih donese”, zaključio je Đonlagić.

Njegov stranački kolega Begić kazao je da Schmidt iza zatvorenih vrata želi napraviti Palestinu.

Oglasi
LM