viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.12.22 @ 12:53

Visoki predstavnik Christian Schmidt svim građanima Bosne i Hercegovine želi sve najbolje u 2023. godini.

turbulentna godina koju su obilježile intenzivne javne rasprave i opći izbori. Pred vama je uzbudljiva i obećavajuća nova godina. 

Oglas

Europska unija dodijelila je Bosni i Hercegovini kandidatski status za članstvo u EU. Iako su neki okorjeli skeptici pokušali umanjiti važnost ovog koraka, uvjeren sam da je ovo jedinstvena šansa. 

Potrebne reforme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brzo formiranje organa vlasti na svim nivoima predstavljalo bi dokaz da je ciljeve moguće ostvariti i jasan znak da su barem neki političari spremni iskoristiti ovu šansu i raditi na daljnjem napretku BiH na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Istina jeste da vas čeka dug put: prihvaćanje standarda Europske unije, usklađivanje politika i jačanje funkcionalnosti i odgovornosti institucija, ali ključna tačka je dosegnuta.

Nakon desetljeća neispunjenih obećanja i razočarenja, stvari su pokrenute s mrtve točke. Iskoristite ovu priliku. BiH može biti i bit će dio europske obitelji. Tu i pripada. Napredak se može postići ako se provedu potrebne reforme, a očekujemo da je vrijeme blokada iza nas. Zapamtite: niko nema pravo blokirati budućnost ove zemlje i njenih građana – rekao je Schmidt.

Integritet izbornog procesa poboljšan

Schmidt je naveo kako sa zadovoljstvom može reći da je integritet izbornog procesa poboljšan, iako je još uvijek daleko od savršenog.

– Moje odluke su imale za cilj da doprinesu tom poboljšanju i osiguraju da se poštuju birači i njihova volja koju su pokazali na svojim biračkim listićima.

Ostala poboljšanja tek se trebaju uvesti, kao što je uvođenje novih tehnologija koje će osigurati brže prebrojavanje glasova i pomoći u sprječavanju izbornih prevara.

I što je najvažnije, moraju se uvesti mjere koje će omogućiti sudjelovanje građana, posebno sudjelovanje mladih, u radu institucija i procesu donošenja odluka. Osnova za to je u Federaciji BiH već osigurana temeljem mojih odluka u listopadu. Institucije na drugim nivoima vlasti trebaju slijediti taj primjer.

Uvjeren sam da je većina građana ove zemlje umorna od klišeja da je BiH jedna haotična i nefunkcionalna balkanska država. Bosna i Hercegovina sada ima šansu da pokaže da može bolje.

Moja poruka građanima BiH je sljedeća: natjerajte svoje političare da održe obećanje da će stvoriti zemlju u kojoj vrijedi živjeti, osigurati vašoj djeci perspektivu, razlog da ostanu ovdje i stvarnu šansu da napreduju i prosperiraju. Sretna vam Nova godina! – poručio je Schmidt.

Oglasi
LM