viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 28.09.22 @ 14:57

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine izreklo je prvu kaznu zbog trgovine biračkim mjestima, i to po 4.000 KM za SNSD i SDA te 1.000 KM kazne za Ademira Alibašića kojem je zabranjen rad na biračkom mjestu na period od četiri godine.

OGLAS

U prijavi koju je SIP dobio od nevladine organizacije Koalicija “Pod lupom”, a koja se odnosi na birački odbor u biračkom mjestu u Jablanici, navedeno je da je Ademir Alibašić bio kandidat SDA 2016. godine, a da je u ime SNSD-a imenovan kao predsjednik biračkog odbora.

Oglas

– Utvrđeno je da je prihvatio dužnost člana biračkog odbora ispred SNSD-a, u tom momentu je bio član SDA. Stekli su se uvjeti da je riječ o trgovini biračkim mjestima na način da je SNSD, koji nema ni općinske odbore u Jablanici niti kandidate, ali se prijavio za člana biračkog odbora po osnovu kandidature za člana Predsjedništva, dozvolio ovom kandidatu ispred SDA da bude u njihovo ime član biračkog odbora – rečeno je na sjednici SIP-a održanoj u utorak.

Donesena je odluka da je SNSD, s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebila zakonsko pravo na učešće u radu biračkog odbora, čime je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Izriče se kazna od 4.000 KM za SNSD, 4.000 KM za SDA, a Ademiru Alibašiću, predsjedniku biračkog odbora 1.000 KM i zabrana angažiranja za rad na biračkom mjestu četiri godine – navedeno je na sjednici SIP-a koji je naložio da se imenuje neko drugi u birački odbor na prijedlog Općinskog izbornog povjerenstva Jablanica.

Oglasi
LM