viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.05.20 @ 13:32

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIPBiH) danas je donijelo odluku da će nastaviti provoditi sve izborne aktivnosti te da će da sačekati odluku Vijeća ministara BiH o financiranju izbora. Ukoliko ne postoji  takva mogućnost, SIP će odrediti datum održavanja izbora. 

OGLAS

Predsjednica SIP-a Vanja Bjelica-Prutina kazala je da su brojni problemi u vezi s održavanjem izbora koji se trebaju razmatrati kroz nekoliko aspekata, a to su: problem financiranja izbora, organizacija rada i priprema u uvjetima pandemije te politički pritisci.

Oglas

Također je ukazala na probleme nastale zbog činjenice da još uvijek nije usvojen proračun institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH.

Govoreći o izbornim aktivnostima u uvjetima pandemije, Bjelica-Prutina je kazala da i u tom segmentu nedostaje financijskih sredstava, kako bi se ispoštovale mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da je SIP do sada uputio sedam dopisa Vijeću ministara BiH, Ministarstvu financija i trezora BiH, kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH, te da su u svim dopisima ukazivali da nisu u mogućnosti pokrenuti proces javnih nabavki.  

Naglasila je da u medijskim istupima dužnosnici tvrde da financiranje nije problem, ali da SIP do sada nije dobio niti jednu garanciju, osim odgovora Ministarstva financija i trezora BiH, koji nije riješio problem, ali je jedini konkretan.

Podsjetila je da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH krajem prošlog tjedna, kazao da Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, bez obzira na  privremeno financiranje. 

Također je istakla da od objave tendera za nabavku glasačkih listića do realizacije postupka treba proći u prosjeku 170 dana.  

Irena Hadžiabdić smatra da je SIP ispunio sve zakonske obaveze, da su raspisali izbore te da nisu ugrozili rokove. Nemamo osnova za čekanje, već možemo da pomjerimo izbore, ali ne na neodređeno vrijeme. Ugroziti će se nastavak izbornih aktivnosti, ali to nije problem SIP-a – istaknula je.

Vlado Rogić smatra da su aktivnosti u vezi provedbe izbora počele mnogo prije. Ali oni koji se ne bave izborima, uvijek misle da je 150 dana dovoljno da zaključimo sve tendere i ugovore. Želim biti odgovoran i moramo zaposliti još 100 ljudi i osigurati distancu, ali ne možemo u ovim uvjetima – kazao je te dodao da moraju odrediti datum održavanja izbora imajući u vodu završetak javnih nabavki.

Suad Arnautović predložio je da se pokrene algoritam financiranja SIP-a kao što je slučaj s Uredom za reviziju BiH, a koji podrazumijeva potpunu neovisnost.

Na taj način SIP ne bi došao u situaciju da im sredstva budu uskraćena – istakao je.  

Ahmet Šantić očekuje od Vijeća ministara da napokon donese odluku o financiranju izbora.

Oglasi
LM