spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
vedro
24.1 ° C
24.1 °
24.1 °
71 %
0.4kmh
0 %
Uto
33 °
Sri
35 °
Čet
33 °
Pet
34 °
Sub
27 °
spot_imgspot_img

SIP očekuje od VMBiH da odobri sredstva za predstojeće opće izbore

- Oglasi -
- Oglasi -

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine uputilo Prijedlog odluke i popratne akte kojima se od Vijeća ministra BiH traži da osiguraju sredstva za organizaciju ovogodišnjih općih izbora.

Potvrdio je to za Fenu član SIP-a BiH Željko Bakalar koji je pojasnio da popratni akti znače mišljenje Ministarstva financija i trezora i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara.

- Oglasi -

,,U petak smo dobili akt glavnog tajnika Vijeća ministara Roberta Vidovića za korekciju Prijedloga u nekim tehničkim detaljima i obrazloženje u kojem dijelu smo korigirali prijedlog teksta odluke u skladu s negativnim mišljenjem Ministarstva financija i trezora BiH”, dodao je Bakalar.

- Oglasi -

On kaže da je sve traženo dostavljeno Vijeću ministara te da će se “u skladu s voljom presjedatelja Vijeća ministara Zorana Tegeltije to naći na sjednici koja je zakazana za danas, 20. travnja”.

Prijedlog te odluke nije na predloženom dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH koji je objavljen na njihovoj službenoj web stranici, ali postoji mogućnost proširenja dnevnog reda na samoj sjednici.

Čekanje usvajanja proračuna stavilo je SIP, napominje Bakalar, u problem za organizaciju općih izbora i donošenje hitne odluke Vijeća ministara bit će pokazatelj ima li ili nema političke volje za organizaciju i provedbu općih izbora 2022. godine na datum 2. listopada kako je propisano Izbornim zakonom BiH.

Zbog blokade rada državnih institucija predstavnika Republike Srpske, proračun za prošlu kao ni ovu godinu nikada još nije usvojen zbog čega nisu ni osigurana sredstava za ovogodišnje izbore koji bi se, kako sada stvari stoje, trebali održati po važećem Izbornom zakonu.

Ranije su veleposlanici nekoliko zemalja akreditirani u BiH, kao i visoki predstavnik Christian Schmidt i šef Izaslanstva Europske unije Johann Sattler zatražili od Vijeća ministara da izvrši zakonsku obvezu usvajanja proračuna za 2022. godinu i tako omogući rad institucija te financiranje ovogodišnjih općih izbora.

Kolegij Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji čine predsjedatelj Zoran Tegeltija (SNSD) te ministri vanjskih poslova i financija i trezora Bisera Turković (SDA) i Vjekoslav Bevanda (HDZ) postigli su dogovor da se državni proračun pripremi do 25. travnja. Potvrdila je to ranije ministrica Turković, naglašavajući da ukoliko do toga dođe, bit će riješeno i pitanje fininaciranja predstojećih izbora u BiH.

Pregovori političkih lidera uz posredstva međunarodne zajednice o izmjenama Izbornog zakona, bez kojih prema  stavu HDZ-a BiH, izbori ne mogu biti organizirani, okončani su bez dogovora, dok predstavnici međunarodne zajednice ističu da krah pregovora ne bi trebao utjecati na održavanje općih izbora.

Inače, u listopadu 2022. godine trebali bi biti izabrani članovi Predsjedništva i zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Parlamentu Federacije BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, te sabora deset županija u Federaciji BiH.

Krajnji rok za izmjene izbornog zakonodavstva je svibanj jer  je to rok koji SIP ima po zakonu da raspiše ovogodišnje opće izbore u BiH.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE