viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 30.03.23 @ 21:16

Imajući u vidu kako se bližio istek mandat članovima Općinskog izbornog povjerenstva Vitez Općinsko vijeće pokrenulo je proceduru izbora novih članova u saziv za naredni mandat, koji prema važećim propisima traje čak sedam godina.

Tako je formirano povjerenstvo za provedbu natječaja, a ovoga puta biralo se pet članova, za razliku od ranije, kada se biralo troje.

OGLAS

Nakon provede procedure Općinsko vijeće Vitez je krajem 2022. godine donijelo odluku da se u novi saziv izaberu Ramajana Idrizović (predsjednica) i članovi Jelena Skopljak, Mario Jukić, Selvedin Hrustić te Slaven Garić. Ta odluka je poslana u Sarajevo, u Središnje izborno povjerenstvo (SIP) koje donosi konačnu odluku, no na 30. sjednici SIP BiH nije potvrdio odluku iz Viteza da se razriješi prošli saziv Općinskog izbornog povjerenstva i imenuje novi, jer kako su naveli na sjednici održanoj jučer, nisu ispoštovane sve procedure. Točnije, prema navodima iz SIP-a odredbe 2.14 Izbornog zakona.

OGLAS

Članak 2.14 : (1) Sastav izbornoga povjerenstva je multietničan, tako da odražava zastupljenost konstitutivnih naroda, uključujući i ostale, u izbornoj jedinici za koju se tijelo nadležno za provedbu izbora osniva, vodeći računa o posljednjem popisu stanovništva provedenom na državnoj razini. Sastav izbornoga povjerenstva u pravilu će odražavati ravnopravnu zastupljenost spolova. (2) Ako sastav izbornoga povjerenstva ne bude sukladan stavku (1) ovog članka, Središnje izborno povjerenstvo BiH poništit će imenovanje članova i o tome obavijestiti tijelo nadležno za imenovanje. Tijelo nadležno za imenovanje će, u roku od 15 dana od dana donošenja odluke Središnjega izbornog povjerenstva BiH, provesti ponovno imenovanje tijela sukladno kriteriju iz stavka (1) ovoga članka. (3) Ako izborno povjerenstvo ponovno ne bude odgovarajućega sastava, Središnje izborno povjerenstvo BiH imenuje članove izbornoga povjerenstva sukladno stavku (1) ovoga članka.

OGLAS

Sukladno ovome SIP BiH nije razriješio prošli saziv OIP-a dok se ove stvari ne riješe. Podsjećamo javnost kako je OIP do sada radio u sastavu Ramajana Idrizović, Bernard Mandić i Slaven Garić.

SJEDNICU MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

Oglasi
LM