viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.04.22 @ 20:02

“Stavio sam je zbog snimanja spota”, riječi su kojima je zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević u listopadu prošle godine pokušao objasniti pojavu fotografije na kojoj vidimo njegovu glavu s nacističkom kapom. Požalio se tada na medije i najavio tužbe, podsjeća Index.hr.

Žalio se na medije, najavljivao tužbe i vrijeđao katolike

“Na najteži mogući način sam se uvjerio što su mediji. Moja biografija bit će dostavljena svim medijima u RS. Ona je takva kakva je, ne krijem ništa. Meni se u jednom trenutku iz konteksta izvukla jedna fotografija, koju sam objavio poodavno i objasnio što ona znači i nisam htio da kažem da je to montaža jer nije, ali sam objasnio u koju svrhu je nastala. Onda se nađu prijedorski portali koje grad plaća i takve gluposti pišu, e neću prijeći preko toga. Ima zakon o zaštiti od klevete, ja ću kao fizičko lice podnijeti tužbu za klevetu protiv svih koji su to napisali što su napisali”, izjavio je Kovačević.

I kad bi ga se lišilo konteksta, moglo bi se povjerovati da je zbilja žrtva novinarske površnosti. No iz svega što je Kovačević prije i poslije govorio, jasno je da mu spomenuta kapa fino pristaje uz političke stavove.

Član je Ujedinjene Srpske, stranke Nenada Stevandića, a ovih je dana postao medijski atraktivan jer je na Uskrs na Facebooku izvrijeđao katolike i katoličke svećenike.

“Kad se sjetim šta je katolički kler radio i radi Srbima, koliko je žrtava pod njihovim blagoslovom bilo, ne da ne mogu ništa čestitati već ih se gnušam. Vatikan se itekako bavio i politikom, po dobru ih nikad nismo zapamtili. Ko ne zna da je Bosna i Hercegovina i danas za njih terra misionaris, taj ništa ne zna. A do iskrenog izvinjenja i pokajanja, vatikanistima nek je daleko lijepa kuća”, zapisao je ovaj reprezentativni izdanak RS-ovske vladajuće – a dobrim dijelom i opozicijske – strukture.

Novinari su mu na Facebook profilu nalazili fotografije spodoba poput Ratka Mladića i četničkog vojvode Momčila Đujića. U ožujku 2020. godine postavio je nekakvu morbidnu fotografiju prsta u krupnom planu na kojem je nešto sitno s još sitnijim tekstom. Ispod slike piše: “Pogledajte ovo. Ovo je korona virus posle širenja. Zumirajte da biste videli.” Kad se zumira, vidi se da sitnim ćiriličnim slovima piše: “Nije bilo genocida u Srebrenici.”

Pozivao sugrađane na projekciju filma o Draži Mihailoviću, počeo kao Šešeljev sljedbenik

Malo prije, u veljači 2020. godine, na konferenciji za novinare svoje stranke pozvao je sugrađane na projekciju filma General Draža Mihailović.

Prema biografiji koju je Index pronašao na internetu, Kovačević je rođen 1984. godine u Bosanskoj Krupi. Bio je najbolji student Rudarskog fakulteta u Prijedoru, dobitnik zlatne plakete banjalučkog Univerziteta, a rudarstvo je magistrirao “na doktorskim studijama u Sloveniji”.

U biografiji piše i da je “u politiku ušao kao student, idealistički, smatrajući i tada i sada da je politika plemenita stvar”. Zvuči lijepo, ali i ne baš realno ako znamo da je prije ulaska u stranku Ujedinjena Srpska svoj “idealizam” i “plemenitost” iskazivao kao član Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj. I tako mu je dobro išlo da je dogurao do statusa predsjednika gradskog odbora u Prijedoru, gradu u kojem su u prošlom ratu najokrutnijim metodama mijenjali etničku strukturu grada.

Kovačević je kratko bio i gradonačelnik

Inače, gradonačelnik Prijedora Slobodan iz Dodikovog SNSD-a poručio je da Kovačevićevi stavovi nisu službeni gradski. Kovačević je nakratko sa zamjeničke fotelje uskočio u gradonačelničku. Bilo je to lani, nakon ostavke tadašnjeg gradonačelnika Dalibora Pavlovića, također člana Dodikove stranke. Pavlović je otišao nakon što su objavljene fotografije na kojima se vidi kako pije velike količine tableta i povraća./HMS/

OGLAS
Oglasi
LM