viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 02.04.22 @ 12:31

Fahrudin Radončić dao je intervju Večernjem listu.

OGLAS

Večernji list: Ima li uopće nade da se u sudačkoj nadoknadi vremena postigne dogovor o izmjeni izbornoga zakona?

Oglas

Iskreno, to nije realna opcija. U Neumu i Sarajevu izgubili smo sjajnu priliku da to stavimo kao dobru osnovu za raspravu u javnosti, ali u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Sada ne vidim načina kako to postići, a da istodobno zadovoljimo sve pravne procedure.

Večernji list: Hrvatski premijer Andrej Plenković na Europskome vijeću uspio je nametnuti da uz konstitutivne narode jedan od zaključaka bude poziv na još jednu rundu razgovora koji su se održali u Bruxellesu. Jesu li realni i hoćete li im se odazvati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jako poštujem premijera Plenkovića i lobističke mogućnosti Republike Hrvatske. Što se mene i SBB-a, stranke koju vodim, tiče, sa zadovoljstvom ću otputovati u Bruxelles i sudjelovati u tim razgovorima ako se oni dogode.

Večernji list: Tko je kriv za propast pregovora o izbornome zakonu, prije svega na ovoj završnoj rundi u Sarajevu?

Predstavnica EU Eichhorst i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy nakon završetka pregovora u izjavama za medije precizno su naglasili da su glavni krivci SDA i HDZ. Međutim, treba biti realan. Mi o djelomičnim promjenama ustava i reformi izbornoga zakona razgovaramo desetak godina. Razlike su velike, izgubili smo dragocjeno vrijeme jer su HDZ BiH i SDA sami razgovarali bez drugih stranaka. No odgovornosti, rekao bih, ima i izvan ove dvije stranke.

Večernji list: Što je usuglašeno u razgovorima? Gospodin Izetbegović kaže da se prošlo devet od deset stepenica, slično tvrdi i gospodin Čović.

Ima istine u tome što govore njih dvojica. Mi smo napravili značajan iskorak u tome da se ukinu blokade u federalnome parlamentu, izbora predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, da se ukine blokada izbora novog saziva Vlade FBiH i sudaca Ustavnog suda, te još nekoliko točaka. Sve su to stvari koje ranije nismo imali dogovorene. Ondje gdje je došlo do našeg razilaženja, odnosno između HDZ-a i SDA, pri čemu gospodina Izetbegovića i Čovića ističem kao rezultante dviju nacionalnih politika, jest reduciranje uloge Doma naroda i prelazi li se time crta pa Hrvati postaju nacionalna manjina. Ta razlika nije se mogla premostiti na ovim pregovorima. I po meni je bio očekivan epilog.

Večernji list: Član Predsjedništva?!

Što se tiče člana Predsjedništva, Bošnjaci tu već tri puta, dakle punih 12 godina, biraju hrvatskog člana Predsjedništva. Iako prema izjavama svih relevantnih bošnjačkih političara mi želimo da ta praksa prestane. Ali razlika između izjava za javnost i onoga što političari rade u sjeni očito postoji. Bojim se da u bošnjačkoj političkoj eliti ima još puno ljudi koji smatraju da je to praksa koju treba nastaviti.

Večernji list: Je li točno da je ponuđenim i uglavnom usuglašenim rješenjima praktično provedene sve presude Europskog suda za ljudska prava od Sejdić-Finci, Zornić, Šlaku, Pilav, Pudarić, ali i Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić?

Prema mom dojmu, ali i mišljenju naših ekspertnih timova, to zaista jest tako. Problem za SDA i ne samo za ovu stranku nastao je u takozvanom elektorskom modelu glasovanja. Dobili smo situaciju da, primjerice, glas u Sarajevu vrijedi od 600 do 800 posto manje nego u Goraždu ili da glas u Hercegovačko-neretvanskoj županiji vrijedi također nekoliko stotina postotaka više nego u Tuzlanskoj županiji. Teško je građanima objasniti da je tako velika razlika u vrijednosti glasa.

Da ne govorim i o tome dijelu osjetljivosti bošnjačkih birača da njihov glas u Sarajevu ne može biti osam puta manje vrijedan nego Hrvata u HNŽ-u. Mislim da se tu trebaju raditi nove varijacije, novi prijedlozi kako bi ta nelogičnost bila smanjena. Meni se čini da smo na dobrome tragu i da je to dobar koncept. Ali vi znate u SAD-u elektorski način može odlučiti o pobjedniku u 2 ili 3 posto, a ovdje razlika između tih postotaka nije logična.

Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.

Izvor: Dnevnik.ba

Oglasi
LM