spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
raštrkani oblaci
18.4 ° C
18.4 °
18.4 °
74 %
2.2kmh
36 %
Uto
30 °
Sri
32 °
Čet
36 °
Pet
30 °
Sub
21 °

Ukrajina prelomila: Uskoro pristupa Europskoj uniji

Upitnik, koji služi kao početna točka EU za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta Kijevu

- Oglasi -
- Oglasi -

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je izaslaniku Europske unije službeno predao ispunjeni upitnik o pristupanju Ukrajine EU i rekao da vjeruje da će ovaj korak voditi ka tome da njegova zemlja dobije status kandidata u narednim tjednima. Upitnik, koji služi kao početna točka EU za pokretanje pregovora o pristupanju, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predala je ukrajinskom predsjedniku tijekom posjeta Kijevu, 8. travnja. Ukrajina je zatražila članstvo u Europskoj uniji nakon početka ruske invazije 24. veljače. Proces pristupanja Europskoj uniji složen je i traje dugo, pa čak i ako Komisija pozitivno ocijeni spremnost zemlje kandidatkinje mogu proteći godine prije stvarnog otvaranja pregovora. Von der Leyen je obećala ukrajinskom predsjedniku da će se ubrzati prvi koraci Ukrajine prema članstvu u Europskoj uniji kazavši da “to neće kao obično biti pitanje godina, nego misli da će biti pitanje tjedana”.

Zelenski je predao ispunjeni dokument izaslaniku EU-a u Ukrajini, pokazuje snimka sastanka koju je objavila njegova vlada. – Čvrsto vjerujemo da će se ovaj postupak (dodjela statusa kandidata) odviti u narednim tjednima i da će biti pozitivan za povijest našeg naroda, s obzirom na cijenu koju su platili na putu prema neovisnosti i demokraciji – rekao je Zelenski na sastanku. Zamjenik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika izjavio je ranije u ponedjeljak kako očekuje da će Ukrajina dobiti status kandidata u lipnju na sastanku Europskog vijeća na kojemu se okupljaju čelnici zemalja članica EU-a.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.