spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
4.1 ° C
4.1 °
4.1 °
99 %
1.3kmh
100 %
Čet
4 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
8 °
Pon
10 °

VITEZ: Unatoč tomu što u Preočici ne živi niti jedan Hrvat hrvatski član Predsjedništva BiH dobio 125 glasova

- Oglasi -
- Oglasi -

Željko Komšić četvrti je put u povijesti izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, i ovoga puta glasovima Bošnjaka. Unatoč činjenici da je Borjana Krišto osvojila ogromnu većinu glasova Hrvata u BiH to, kako stvari stoje, nije bilo dovoljno jer je većinski brojniji narod ponovno nametnuo predstavnika Hrvatima. Tako će ukupno u Predsjedništvu Komšić provesti čak 16 godina, ako ovaj četvrti mandat odradi do kraja. Komšić je u pobjedničkom govoru istaknuo da su u DF-u imali ideju koju su ljudi prihvatili.

Analizirajući do sada prebrojane glasove s biračkih mjesta na području općine Vitez, potvrdili smo ranije navode. Navest ćemo samo primjere koji su dovoljni da se u potpunosti potvrdi činjenica kako je preko 95% glasova Komšić dobio od glasača bošnjačke nacionalnosti. Tako je na biračkom mjestu u Preočici, gdje prema posljednjem službenom Popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine ne živi niti jedan Hrvat Komšić dobio 125 glasova, a Krišto, naravno, 0 glasova. Također, valja kazati kako prema Popisu stanovništva Hrvati uopće ne žive ni u Lupcu i Prnjavoru, no hrvatski član Predsjedništva BiH na tim biračkim mjestima osvaja 117 glasova. Na biračkom mjestu u Vatrogasnom domu gdje glasuju stanovnici Starog Viteza nastanjeni od poduzeća Vitkom do trgovine Yora (bivši Konzum) Komšić osvaja 218 glasova. Na biračkim mjestima u Vraniskoj, Grbavici, Bukvama i Počulici uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH jučer je osvojio 327 glasova.

- Oglasi -

Na biračkom mjestu u Malom Mošunju Krišto je dobila 228 glasova, Željko Komšić 3 glasa. Dakle, stvar je ovdje i više nego jasna. Hrvatima su i ovoga puta susjedi Bošnjaci izabrali člana Predsjedništva BiH, no jučer ipak malo preračunali u Stranci demokratske akcije (SDA). Naime, postoje ozbiljne indicije kako je vodstvo Stranke demokratske akcije (SDA) bilo uvjereno da ima dovoljnu bazu da ponovi rezultate iz 2018. godine kada su svojim glasovima izabrali i Komšića i svojeg kandidata Džaferovića. Sigurno je da će poraz SDA na razini Predsjedništva BiH biti ozbiljan udarac za liderstvo Bakira Izetbegovića koji će, prema prvim informacijama, političku karijeru nastaviti u jako dobro plaćenoj stolici Doma naroda, dok će SDA pokušati doći do koalicijskog potencijala kako bi formirali vlade na svim razinama.

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.