spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
slaba kiša
15.7 ° C
15.7 °
15.7 °
92 %
1.8kmh
50 %
Sub
15 °
Ned
21 °
Pon
17 °
Uto
17 °
Sri
20 °

Velika Britanija i formalno potvrdila podršku Schmidtu za nametanje izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona

- Oglasi -
- Oglasi -

Ured za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Bosne i Hercegovine Vlade Velike Britanije i formalno je potvrdio da podržavaju visokog predstavnika Christiana Schmidta u njegovoj namjeri da nametne izmjene Izbornog zakona BiH, kao i Ustava FBiH.

Britanski državljanin bh. porijekla Tarik Delić je kontaktirao britansku Vladu, a odgovor mu je stigao iz Ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, prenosi Avaz.

Jasno je da nakon godina političke i zakonodavne stagnacije i višestrukih neuspjelih pokušaja reformi, posebno u Federaciji, moramo pronaći nova modele za rješavanje ozbiljnih problema s kojima se BiH suočava – naveli su iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Službeni London je upozorio kako se politička situacija u našoj zemlji pogoršala posljednjih godina, ali i da nedostaje volje kod domaćih političara da se to zaustavi. Također, istakli su i kako nema mnogo povjerenja između glavnih političkih stranaka i lidera da se radi na reformama.

Pokazati hrabrost za izvršavanje reformi

– Pozdravljamo namjeru visokog predstavnika da se pozabavi ovom ozbiljnom situacijom tražeći širok i izbalansiran paket mjera izbornog integriteta koji unapređuje funkcionalnost Federacije BiH u Parlamentu, pomaže formiranje Ustavnog suda i pomaže u procesu formiranja Vlade.

Ponovno funkcioniranje institucija BiH najbolji je način da se zatvori prostor za zloćudne aktere da šire razdor i da ih spriječimo da destabiliziraju zemlju. Nastavljamo raditi s političkim liderima u BiH i pozivamo ih da pokažu hrabrost da izvrše reforme koje su neophodne za sve građane BiH – poručeno je iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova

- Oglasi -
spot_imgspot_img
spot_img

NAJNOVIJE OBJAVE