viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 27.04.23 @ 14:39

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela Odluku o izvanrednom usklađivanju mirovina u postotku od 3,9 posto.

Ovom odlukom, u skladu sa člankom 80. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Vlada Federacije BiH odlučuje da se izvrši izvanredno usklađivanje mirovina u postotku od 3,9 posto, odnosno da se mirovine uvećaju za ovaj postotak, počevši od mirovine za srpanj 2023. godine.

OGLAS

Za realizaciju ove odluke zadužen je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

OGLAS

U obrazloženju odluke je navedeno da je odredbom članka 80. Zakona o PIO propisano da Vlada Federacije može odlučiti da izvršiiz vanredno usklađivanje mirovina, koje se može provesti jednom u tekućoj godini ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita proračuna Federacije, a najviše do stope rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini.

OGLAS

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je zaprimilo akt Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje 25. travnja ove godine, kojim je dostavljena informacija prema kojoj su se na osnovu službenih podataka Federalnog zavoda za statistiku stekli uvjeti, odnosno mogućnosti za izvanredno povećanje mirovina od 3,9 posto, s primjenom od srpnja 2023. godine. U informaciji Federalnog zavoda MIO navedeno je da je prema prijedlogu izvanrednog usklađivanja mirovina po stopi od 3,9 posto s primjenom od srpnja 2023. godine izvršena financijska procjena prema kojoj će biti potrebno 52 milijuna KM.

Podsjećamo da je Vlada FBiH početkom travnja ove godine donijela odluku o konačnom redovnom usklađivanju mirovina u ovoj godini koje iznosi 16,25 posto, te sa današnjim izvanrednim usklađivanjema od 3,9 posto, predstavlja ovogodišnji rast mirovina više od 20 posto. Ovo je šesto povećanje mirovina u posljednih godinu dana, odnosno od travnja prošle godine. 

Oglasi
LM