viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Intenzivni treninzi
Vrijeme objave: 20.09.24 @ 17:51
OGLAS

Spektakularni FNC 20 se polako približava što znači da će Arena Zagreb 23. studenog biti centar borilačkog sporta u ovom dijelu Europe.

OGLAS

Naime, priredbu koja će obilježiti petu godišnjicu postojanja Fight Nation Championshipa predvodit će, trenutno najveća borilačka zvijezda u regiji, Miran “Slo Rocky” Fabjan (5-3) i Aleksandar “Joker” Ilić (15-6). Naravno, bit će tu i ostala veća imena koja već godinama imaju izgrađen status na regionalnoj borilačkoj sceni poput Tomislava “The Beasta” Spahovića koji će pokušati “detronizirati” FNC-ovog prvaka u srednjoj kategoriji Đanija Barbira te Mateja Batinića koji će braniti naslov u poluteškoj kategoriji protiv impresivnog UFC veterana Krzysztofa Jotka.

No, FNC 20 će osim glavnih zvijezda ponuditi i druge sjajne okršaje. Carl Gustav Jung, glasoviti švicarski začetnik analitičke psihologije, jednom je prilikom rekao: “Onaj koji želi doći do svjetla mora proći kroz sjenu”. Svoju sjenu će, u prenesenom smislu, dobiti i braća Sičaja – Ivan (30 godina, 6-1) i Tomislav (26, 4-0). Povodom toga, obavili smo razgovor s mlađim Sičajom, a što je “Gegan” imao za reći o svojim nedavnim borilačkim avanturama možete pročitati u nastavku.

OGLAS

Borilačka renesansa srednje Bosne

OGLAS

Rijetki bi asocirali pojmove “Srednja Bosna” i “vrhunski borilački kamp”, no bili bi u krivu. Naime, proslavljeni hrvatski borac Roberto “Robocop” Soldić (29 godina, 20-4, 1 NC) dolazi iz Viteza, točnije Nove Bile koja je udaljena svega desetak kilometara od srca Lašvanske doline. Nakon agonije s ONE-om, bivši KSW-ov prvak napokon je dobio zeleno svjetlo od azijske organizacije u vezi sljedeće borbe iako javnost nije do trenutka pisanja ovih redaka nije upoznata s konkretnim protivnikom i lokacijom. Soldić je zadnjih mjeseci većinom bio u svom rodnom kraju gdje je mukotrpno trenirao. Prošlog tjedna je uputio poziv braći Sičajama i njihovim prijateljima, a poziv bivšeg KSW-ovog prvaka i borca svjetske klase se ne odbija. Kako sam Sičaja kaže, poznavali su se otprije jer ih je spojio Ivan Dijaković (op.a. poznati europski menadžer i vlasnik UFD Gym dvorane koja se nalazi u njemačkom Düsseldorfu). Dijaković i Sičaje vuku korijene iz Rame, koja se nalazi u sjevernoj Hercegovine te na otprilike sat i pol vožnje od Viteza.

OGLAS

“Prije svega, moram reći da je Roberto izrazito kvalitetna osoba, pa tek onda borac svjetske klase. Sve što nam je bilo potrebno, omogućio nam je,” započeo je Tomislav Sičaja naš razgovor te dodao: “Jednostavno, čovjek je stroj – apsolutna zvijer.” Na pitanje što Soldića u konkretno borilačkom smislu odvaja od drugih, “Gegan” odgovara: “Teško je to objasniti ljudima koji se aktivno ne bave borilačkim sportom. Njegovo razumijevanje tajminga i distance je impresivno. Izrazito je fluidan u svojim tranzicijama. On kada radi na 40 posto, jači je od svih. Čak i kada vas pazi, dobijete ‘batine‘” govori kroz smijeh neporaženi FNC-ov borac koji će dati sve od sebe da zadrži taj status i poslije FNC-a 20.”Soldić mi je u dva dana objasnio ‘distance management‘ na čemu sam iznimno zahvalan. Također, pozvao me i da dođem trenirati s njim i Aleksandrom Rakićem koji se priprema za nastup na UFC-u 308 protiv Magomeda Ankalaeva” nadovezao se borac iz Rame koji je svjestan sportske veličine navedenih imena.

Od blata do zlata

Upravo je to ono što mnogi nisu mogli zamisliti – Top 10 UFC borac organizira kamp u Srednjoj Bosni kako bi se pripremio za borbu protiv, po mnogima, najopasnijeg izazivača u svojoj diviziji – Rusa Magomeda Ankalaeva. To je samo dokaz da i regionalni borci mogu svojim trudom i zalaganjem parirati svjetskim visinama, pa čak i iz “nekog tamo” Viteza, piše FightSite.hr.

U spomenutim pripremama pomažu im kickboksač Ahmed Krnjić i boksač koji se otisnuo u MMA vode Agron Smakići, a teško je ne primijetiti sjajnu atmosferu koja trenutno vlada u Rakićevom i Soldićevom kampu. Cijela ta priča ima zanimljiv “timeline”. Spletom okolnosti, Soldić je pomagao svom dugogodišnjem prijatelju i suborcu Aleksandru Rakiću kojem se ukazala iznimna čast tim što je pronašao svoje mjesto na jubilarnom UFC-u 300. Pripreme su se odvijale u Beču. Podsjećamo, Rakić je riskirao te je pod jakom upalom lakta hrabro ušao u meč protiv bivšeg prvaka u UFC-ovoj poluteškoj kategorija Jirija Prochazke. Nažalost, Rakić je taj meč izgubio tehničkim nokautom u drugoj rundi. Nekoliko mjeseci nakon toga, srpski borac je na poziv “Robocopa” došao u Vitez gdje je pronašao ono što je tražio – “old school” režim.

Što je sljedeće za braću Sičaja?

O konkretnim imenima Tomislav nije mogao govoriti, iako se kroz regionalne borilačke kuloare provlače imena od iskusnog borca koji se bori pod austrijskom zastavom pa sve do jednog sjajnog velteraškog talenta iz Beograda.”Jednostavno, sport je takav da se ništa nije sigurno. Ja sam spreman na svako ime koje mi organizacija i menadžment ponude, takav sam borac po prirodi” kaže samouvjereni Ramac koji dodaje: “Najbitnije da smo Ivan i ja zdravi, a o imenima pretjerano ne razmišljamo”.Svakako valja spomenuti, kako su na spomenutom dvodnevnom treningu bila dvojica FNC-ovih boraca – Frano Brnada (2-0) i Selver Mahmić (2-1). “Baza” Sičaja je bila u Maglaju, kod njihovog prijatelja i FNC suborca Mahmića.

Mnogi se pitaju gdje je nestao eksplozivni borac iz Maglaja, ali Mahmić je u zadnjih godinu dana vodio puno važniju borbu na relaciji Maglaj – Turska. Naime, njegov malodobni sin Omar se i dalje liječi od karcinoma. Šansu za novi život je pronašao u Turskoj, a novac za liječenje skupljen je brzinom svjetlosti posredstvom cijele regionalne borilačke zajednice. Bitno je spomenuti da se stanje, hvala Bogu, bitno popravilo čime je Omar pokazao da je naslijedio borilačke gene svog oca. Ne sumnjamo u vijesti u vezi potpunog ozdravljenja!

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM